iphone-13-kykloforia-timi-charaktiristika-kai-eidiseis

iPhone 13: Κυκλοφορία, τιμή, χαρακτηριστικά και ειδήσεις

Είμαστε ακόμη μήνες μακριά από την κυκλοφορία της σειράς iPhone 13. Ήδη όμως υπάρχουν πολλές φήμες, που υπονοούν τι μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα σειρά της Apple 2021. Παρακάτω είναι όλα όσα γνωρίζουμε για το iPhone 13 αυτή τη στιγμή. Και για να δείτε τι νέο έρχεται με το λογισμικό της Apple, μην παραλείψετε να δείτε τις νέες λειτουργίες του iOS 15.

 

Ημερομηνία κυκλοφορίας

Η Apple κανονικά διοργανώνει κάθε χρόνο εκδήλωση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οπότε μπορούμε να περιμένουμε να ανακοινωθεί το iPhone 13 περίπου εκείνη την εποχή. Ωστόσο, καθώς το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους, η εκδήλωση για το iPhone καθυστέρησε (στις 13 Οκτωβρίου). Δεν μπορούμε επίσης να αποκλείσουμε καθυστερήσεις το 2021, αν και αυτό φαντάζει απίθανο.

Πιο πρόσφατα, ο αναλυτής Daniel Ives υπαινίχθηκε ότι η σειρά βρίσκεται σε καλό δρόμο για κυκλοφορία την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να ανακοινωθεί οπουδήποτε μεταξύ 13 και 17 Σεπτεμβρίου.

 

Τιμή και χωρητικότητα

Γνωρίζουμε ότι η Apple θέλει να αυξήσει την παραγωγή iPhone στην Ινδία και να μεταφέρει περίπου το 20% της παραγωγής από την Κίνα. Όμως δεν έχουμε μάθει ακόμη εάν αυτό θα έχει αντίκτυπο στην τιμή των μελλοντικών iPhone. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια σημαντική αλλαγή στις τιμές των επερχόμενων iPhone.

Η νέα σειρά πιθανότατα θα κοστίσει όσο και η σειρά iPhone 12:

 • iPhone 13 mini – $699
 • iPhone 13 – $799
 • iPhone 13 Pro – $999
 • iPhone 13 Pro Max – $1099

 

Όσον αφορά τις επιλογές χωρητικότητας, υπήρχαν εικασίες ότι η Apple θα διπλασιάσει την κορυφαία χωρητικότητα αποθήκευσης. Έτσι, μάλλον θα πάει από τα 512GB του περασμένου έτους σε 1TB για το iPhone 13. Μια άλλη πιο πρόσφατη διαρροή δείχνει ότι τουλάχιστον τα μοντέλα Pro και Max θα έχουν 1TB επιλογή αποθήκευσης (1000 gigabytes).

 

Ποιο θα είναι το όνομά του;

Έχει λεχθεί ότι η Apple θα μπορούσε να ονομάσει το επόμενο iPhone “iPhone 12S” αντί για “iPhone 13”. Κι αυτό επειδή το τηλέφωνο ενδέχεται να διαθέτει μόνο μικρές αναβαθμίσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ο αριθμός 13 θεωρείται επίσης άτυχος σε ορισμένες χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν παίξει ρόλο στην… ονοματοδοσία. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν διαρροές ούτε επίσημες πληροφορίες για την υποστήριξη αυτής της φήμης. Επομένως το όνομα αυτής της σειράς πιθανότατα θα είναι “iPhone 13” όπως αναμενόταν.

 

Η κάμερα

Apple-iPhone-12-Pro-Review-009

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ming-Chi Kuo (μέσω MacRumors), η ultra wide-angle κάμερα του iPhone 13 θα αναβαθμιστεί σε f/1.8, 6P (φακός έξι στοιχείων) και θα διαθέτει αυτόματη εστίαση.

Μπορούμε να περιμένουμε ότι η ίδια η μονάδα κάμερας δεν θα αλλάξει δραστικά από τη μονάδα που φαίνεται στο iPhone 12 και στο iPhone 11. H κάμερα zoom είναι πιθανό να επιστρέψει, δίπλα στην κύρια κάμερα και την προαναφερθείσα ultra wide-angle.

Στις 9 Ιανουαρίου 2021, μια έκθεση που βασίζεται σε πληροφορίες αλυσίδας εφοδιασμού ισχυρίστηκε ότι αναμένονται αναβαθμίσεις κάμερας και ενημερωμένη ρύθμιση FaceID. Οι εν λόγω αναβαθμίσεις λέγεται ότι περιλαμβάνουν μια «στενότερη» κάμερα TrueDepth. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει και μια μικρότερη εγκοπή πάνω από την οθόνη του.

Τα iPhone 13, iPhone 13 mini, 13 Pro και 13 Pro Max ενδέχεται να έχουν μια ultra-wide κάμερα διαφράγματος f/1.8, από το f/2.4 της σειράς iPhone 12. Αυτό είχε προβλεφθεί νωρίτερα από τον Kuo, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Η Apple θα μπορούσε επίσης να φέρει μια λειτουργία αστροφωτογραφίας. Έτσι θα τραβά καθαρές φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού, συμπεριλαμβανομένων των αστεριών και του φεγγαριού.

Η προσθήκη του Portrait Mode σε καταγραφή βίντεο έχει επίσης αναφερθεί από διαρροές. Μετά την εγγραφή ενός βίντεο με τη λειτουργία iPhone Portrait Mode, οι χρήστες θα μπορούν να αλλάξουν το βάθος πεδίου του βίντεο σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Το αποτέλεσμα θα θολώσει είτε αντικείμενα του φόντου είτε του προσκηνίου, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη.

Όλα τα νέα μοντέλα iPhone διαθέτουν σαρωτή LiDAR. Επιπλέον, το Pro Max και το mini διέρρευσε ότι θα διαθέτουν μεγαλύτερες «θήκες» κάμερας και μεγαλύτερους αισθητήρες. Κάτι που εύλογα μπορούμε να περιμένουμε να ισχύσει για όλα τα μοντέλα.

 

Σχεδιασμός του iPhone 13

Apple-iPhone-12-Pro-Review-005

Το 2020 η Apple παρουσίασε μια αλλαγή στην εμφάνιση, σχεδιάζοντας τη σειρά iPhone 12 με επίπεδες άκρες αντί για καμπύλες. Αυτός ο σχεδιασμός θυμίζει τα παλαιότερα τηλέφωνα της Apple όπως το iPhone 5 και είναι σύμφωνο με τον τρόπο εμφάνισης των iPad 2021 και 2020 Air Air. Επίσης στο iPhone 12, το γνωστό notch έγινε μικρότερο από ό,τι σε προηγούμενα iPhone.

Για τη νέα σειρά περιμένουμε μια ακόμη μικρότερη, αλλά ακόμη παρούσα εγκοπή και μια πολύ παρόμοια επίπεδη σχεδίαση όπως στο iPhone 12. Στα τέλη Μαρτίου κυκλοφόρησε μια διαρροή που φέρεται να δείχνει τα γυάλινα πάνελ του νέου iPhone. Αυτή αποκάλυψε ότι η εγκοπή του iPhone 13 πράγματι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα μικρότερη, τουλάχιστον σε πλάτος. Το ίδιο ισχυρίστηκε και μια διαρροή του Απριλίου, που φέρεται να δείχνει επίσης και διαφορετική θέση των πίσω κάμερών τους.

iphone-13-notch-leak

Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι διαρροές ανέφεραν ότι θα έχει μία απαλή ματ υφή στο πίσω μέρος. Κάτι που θα το κάνει πιο άνετο στο κράτημα. Μέσα στο iPhone 13, θα χρησιμοποιηθούν ισχυρότεροι μαγνήτες για αξεσουάρ MagSafe.

Στις 15 Ιανουαρίου, μια έκθεση του Bloomberg ανέφερε ότι το νέο iPhone θα αποκτήσει τελικά έναν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID στην οθόνη. Είχαμε αισθητήρες στην οθόνη σε τηλέφωνα Android για λίγο και, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί φορούν μάσκες και έτσι βρίσκουμε το Face ID δυσκίνητο αυτή τη στιγμή, η επιστροφή ενός εκσυγχρονισμένου Touch ID φαίνεται εύλογη.

Η παραγωγή του τσιπ A15 Bionic φέρεται να ξεκίνησε τον Μάιο.

 

Η οθόνη του

Apple-iPhone-12-Pro-Review

Οι σειρές iPhone 13 είναι πιθανό να διαθέτουν ευέλικτες οθόνες OLED αντί για LCD. Υπάρχουν επίσης προσδοκίες οι οθόνες να έχουν εξαιρετικά ομαλό ρυθμό ανανέωσης 120Hz (παρόμοιο με το ProMotion στο iPad Pro). Κάτι που δεν υπήρχε στη σειρά iPhone 12 λόγω των προβλημάτων ζωής της μπαταρίας.

Μια διαρροή τον Δεκέμβριο του 2020 ανέφερε ότι ενδέχεται να αποκτήσει επιτέλους τη λειτουργία “Always On”. Η λειτουργία συνεχούς εμφάνισης θα έχει ελάχιστη δυνατότητα προσαρμογής. Θα εμφανίζει ένα ρολόι, μαζί με τη φόρτιση της μπαταρίας.

Για τα μοντέλα Pro και Pro Max, αναμένεται ότι οι οθόνες θα παρέχονται αποκλειστικά από τη Samsung. Και μάλιστα στα τέλη Μαΐου, η Samsung φέρεται να ξεκίνησε την παραγωγή της οθόνης των 120Hz του iPhone 13 Pro. Αυτές οι οθόνες ProMotion θα χρησιμοποιηθούν στο Pro και στο Pro Max. Όσο για το mini και το iPhone 13, η LG είναι αυτή που θα παρέχει στην Apple τα λιγότερο premium πάνελ 60Hz.

Όσον αφορά το μέγεθος της οθόνης, σύμφωνα με τις πρώτες φήμες μπορούμε να περιμένουμε ότι η σειρά θα είναι κοντά στη σειρά iPhone 12 από αυτή την άποψη. Ενδεχομένως με τα ίδια μεγέθη οθόνης ή λίγο μεγαλύτερα, λόγω μικρότερων πλαισίων. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον μπορούμε να περιμένουμε τα ακόλουθα μεγέθη οθόνης:

 • iPhone 13 mini ―> οθόνη 5,4 ιντσών με ανάλυση 1080 x 2340 pixel (476 PPI)
 • Οθόνη iPhone 13 ―> οθόνη 6,1 ιντσών με ανάλυση 1170 x 2532 pixel (460 PPI)
 • iPhone 13 Pro ―> οθόνη 6,1 ιντσών με ανάλυση 1170 x 2532 pixel (460 PPI)
 • iPhone 13 Pro Max ―> οθόνη 6,7 ιντσών με ανάλυση 1284 x 2778 pixel (458 PPI)

 

Η μπαταρία

Ο έμπιστος αναλυτής Ming-Chi Kuo είπε ότι η Apple έχει ελευθερώσει περισσότερο φυσικό χώρο στο σώμα του iPhone 13, έτσι ώστε η σειρά να μπορεί να έχει μεγαλύτερες μπαταρίες. Επιπλέον, το τσιπ A15 Bionic θα μπορούσε να είναι ενεργειακά αποδοτικότερο από το A14 του iPhone 12. Αυτό θα προσθέσει επίσης καλύτερη απόδοση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Στις αρχές Ιουνίου, πράγματι αποκαλύφθηκε ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας της σειράς αυξήθηκε σε σχέση με το iPhone 12.

Σύμφωνα με αυτές τις τελευταίες διαρροές, τα μεγέθη μπαταρίας της σειράς θα είναι:

 • iPhone 13 mini – 2.406 mAh
 • iPhone 13 – 3.095 mAh
 • iPhone 13 Pro – 3.095 mAh
 • iPhone 13 Pro Max – 4.352 mAh

 

Για σύγκριση, αυτά είναι τα μεγέθη μπαταρίας των μοντέλων iPhone 12 του περασμένου έτους:

 • iPhone 12 mini – 2.227 mAh
 • iPhone 12 – 2.815 mAh
 • iPhone 12 Pro – 2.815 mAh
 • iPhone 12 Pro Max – 3.687 mAh

 

Χαρακτηριστικά και software

apple-iphone-12-pro-review-017

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το iPhone 13 θα έχει υποστήριξη 5G. Εσωτερικά, η σειρά πιθανότατα θα τροφοδοτείται από το chip Apple A15, που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί επίσης να δει νέες λειτουργίες κάμερας, όπως βίντεο Portrait Mode.

Όσον αφορά το λογισμικό, θα τρέχει με iOS 15. Αυτό πιθανότατα θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, όπως και πολλές προηγούμενες εκδόσεις iOS.

Επιπλέον, πιθανότατα θα λάβουμε μια δυνατότητα που συνοδεύει τα μοντέλα iPad Pro 2021, που ονομάζεται “Center Stage”. Χρησιμοποιώντας τις ευρείες μπροστινές και πίσω κάμερες του iPhone, το Center Stage μπορεί να παρακολουθεί τον χρήστη και να τον κρατά στο κέντρο του καρέ ακόμα και όταν κινείται κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων.

[via]