to-ios-15-apokalyptetai-megales-allages-stis-eidopoiiseis

Το iOS 15 αποκαλύπτεται! Μεγάλες αλλαγές στις ειδοποιήσεις

Στο πλαίσιο της WWDC 2021 αναμενόμενα η Apple ανακοίνωσε το iOS 15, την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της για τα iPhone. Έτσι φέρνει μεγάλες αλλαγές στο FaceTime και ειδικά στις ειδοποιήσεις. Κάτι που ήταν ένα μεγάλο αγκάθι για τους χρήστες του iOS εδώ και πολύ καιρό. O Craig Federighi, SVP του Software Engineering, ανέφερε πως τα νέα χαρακτηριστικά θα εστιάσουν στο πως το iOS προσαρμόζεται στις ανάγκες σου. Δίνουν έμφαση στο να μείνεις συνδεδεμένος με αυτά που σε ενδιαφέρουν περισσότερο και στο να σε βοηθά να εστιάζεις στη δουλειά σου χωρίς να σε αποσπά.

 

Πάμε να δούμε τα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται στο iOS 15

 

Το FaceTime αποκτά Spatial Audio

Πολλές οι βελτιώσεις για το FaceTime στο iOS. Πλέον θα αναβαθμίσει την ποιότητα ήχου καθώς θα ανιχνεύει τους ενοχλητικούς ήχους του περιβάλλοντος. Έτσι θα ακούτε καλύτερα εσάς, τους φίλους σας και την οικογένειά σας. Σαφώς, θα μπορείτε να το απενεργοποιήσετε και να είστε σε “Wide Spectrum mode” για να ακούγονται τα πάντα, όπως εάν είστε σε μια συναυλία. Το Spatial Audio θα δώσει την αίσθηση του χώρου στις βιντεοκλήσεις σας και έτσι να καταλαβαίνετε καλύτερα ποιος μιλάει σε ένα group call. Το Grid view θα βοηθήσει στην οργάνωση των παραθύρων κατά τη διάρκεια μιας κλήσης.

Το Portrait mode, σε μια κίνηση που θέλει να χτυπήσει το Zoom, θα θολώνει το background της εικόνας σας, όπως γίνεται τόσα χρόνια στις κάμερες των iPhone.

 

Το FaceTime μετατρέπεται σε Zoom

 

FaceTime-looks-more-like-zoomΜε το Share Play θα μπορείτε να κάνετε… πάρτι εξ αποστάσεως και να ακούτε μουσική ταυτόχρονα με τους φίλους σας. Θα μπορείτε ακόμη να βλέπετε ταυτόχρονα ταινίες και σειρές, χωρίς να υπάρχει καμία καθυστέρηση μεταξύ των χρηστών.

 

Μεγάλες αλλαγές στα Notifications

Οι ειδοποιήσεις στο iOS 14, από τότε που προσπάθησαν να μοιάσουν το Android, αποτελούν ένα αγκάθι για τους χρήστες iPhone. Τώρα τα notifications λαμβάνουν το κατάλληλο λίφτινγκ, για να μπορείτε να εστιάσετε στη δουλειά σας και στα πράγματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Ο λόγος για το Focus, που επί της ουσίας πρόκειται για προφίλ φίλτρων που αλλάζουν την προτεραιότητα και την εμφάνιση των ειδοποιήσεών σας, ανάλογα με την δραστηριότητα ή την περίσταση που βρίσκεστε.

Notifications-changes-in-ios15

Ουσιαστικά, το iOS 15 θα κάνει μια έξυπνη «σούμα» των ειδοποιήσεών σας βάσει προτιμήσεων και όχι βάσει εφαρμογών και χρονολογίας. Για παράδειγμα, να εμφανίζονται ειδοποιήσεις από τους φίλους σας πιο ψηλά. Ή εάν είστε στη δουλειά να μπαίνουν σε σίγαση εφαρμογές και μηνύματα που σας αποσπούν. Ή εάν ήρθε το Σαββατοκύριακο και θέλετε να ξεκουραστείτε, τότε να μπαίνουν σε σίγαση όλα τα mails και τα μηνύματα που αφορούν τη δουλειά.

Επίσης, εάν οι φίλοι σας έστειλαν π.χ. κάποιο αστείο βίντεο ή κάποιο νέο που ήθελαν να μοιραστούν μαζί σας, τότε το Focus του iOS 15 θα σας τα παρουσιάζει σαν ένα “daily digest” στο τέλος της ημέρας.

Στο iMessages, πλέον, θα γνωρίζει ο συνομιλητής σας εάν δεν θέλετε να σας ενοχλήσουν. Το Do Not Disturb Mode, όταν θα είναι ενεργοποιημένο, θα εμφανίζεται εντός του chat. Ωστόσο, εάν θέλετε να στείλετε κάποιο επείγον μήνυμα, θα υπάρχει η δυνατότητα να περνάει από το φίλτρο του Do Not Disturb.

Το Live Text θα σας επιτρέπει να ψάχνετε κείμενο σε οποιαδήποτε φωτογραφία. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί και να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο προσβασιμότητας.

Τα Memories στο Photos app αναβαθμίζονται και μετατρέπονται σε διαδραστικές ταινίες. Μπορείτε π.χ. να αλλάξετε το κομμάτι που παίζει και να το ταιριάξετε περισσότερο θεματολογικά με τις αγαπημένες σας στιγμές.

 

Αποθηκεύστε ηλεκτρονικά την ταυτότητά σας στο iPhone

Apple-Wallet-id-in-ios15

Ένα νέο χαρακτηριστικό του Apple Wallet θα σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε ηλεκτρονικά την ταυτότητά σας. Εάν σε κάποια δημόσια υπηρεσία χρειάζεστε την ταυτότητά σας και δεν την έχετε επάνω σας, αυτή θα είναι αποθηκευμένη στο iPhone σας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που θα διατίθεται σταδιακά σε όσο περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και χώρες συμφωνούν να συμμετέχουν.

 

Βελτιωμένοι χάρτες στο Apple Maps

Η Apple με τη χρήση νέων δεδομένων χαρτογράφησης υπόσχεται να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία με τους χάρτες της. Σταδιακά αναμένεται να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες και στην Ευρώπη.

 

Και άλλες software αναβαθμίσεις για τα AirPods

Αρκετές “quality-of-life” αναβαθμίσεις έρχονται στο iOS 15 για τους κατόχους AirPods. Όπως η δυνατότητα να ενδυναμώνεται η ομιλία των ανθρώπων τριγύρω σας (Conversation Boost mode) αλλά και να τα βρίσκετε ευκολότερα.

AirPods-software-upgrades-in-ios15

Φυσικά το Spatial Audio επεκτείνεται στο FaceTime όπως προαναφέραμε. Ωστόσο η ποιότητα του ήχου βελτιώνεται και στο Apple Music. Από σήμερα υποστηρίζεται το Dolby Atmos. Είναι χαρακτηριστικό σε διάφορα albums γνωστών καλλιτεχνών, όπως το “Blinding Lights” του Weeknd, το “Positions” της Ariana Grande και το “Colores” του J-Balvin.

Apple-Music-and-Spatial-Audio

Πότε αναμένεται το iOS 15;

Το iOS 15 θα γίνει διαθέσιμο ευρέως σε τελική μορφή τον ερχόμενο χειμώνα.

[via]