ios-17-ola-osa-prepei-na-gnorizete-gia-to-neo-leitourgiko

iOS 17: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο λειτουργικό

Το iOS 17 ανακοινώθηκε επίσημα στο WWDC, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη ετήσια ενημέρωση λογισμικού της Apple για τους χρήστες iPhone. Φέτος, το iOS 17 περιλαμβάνει νέες δυνατότητες για Messages, FaceTime και widgets. Δείτε παρακάτω μια σύνοψη για τις νέες δυνατότητες, τις λεπτομέρειες για τα beta, τις ημερομηνία κυκλοφορίας και πολλά άλλα.

 

iOS 17 beta

Από τον Ιούνιο, το iOS 17 είναι διαθέσιμο μόνο για προγραμματιστές beta testers. Όμως υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή φέτος στη διαδικασία δοκιμών beta για προγραμματιστές. Σε προηγούμενους χρήστες, τα beta προγραμματιστών iOS ήταν διαθέσιμα μόνο σε εγγεγραμμένους που πλήρωναν 99$/έτος.

Για το iOS 17 φέτος, η Apple κάνει τις beta διαθέσιμες σε οποιονδήποτε εγγραφεί για έναν δωρεάν λογαριασμό προγραμματιστή. Δεν απαιτείται ετήσια συνδρομή.

Η Apple λέει ότι πρόκειται για beta «προγραμματιστές» για κάποιο λόγο. Το iOS 17 beta έχει μια σειρά από σφάλματα, προβλήματα απόδοσης και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ακριβώς επειδή η beta έκδοση για προγραμματιστές είναι διαθέσιμη δωρεάν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέξετε για να την εγκαταστήσετε.

 

Πότε θα κυκλοφορήσει το iOS 17 για όλους;

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών beta, η Apple θα κυκλοφορήσει το iOS 17 στο ευρύ κοινό. Με βάση τα προηγούμενα, αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο. Η Apple είναι αρκετά συνεπής με τα χρονοδιαγράμματα έκδοσης iOS. Γι’ αυτό αναμένουμε το iOS 17 να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο και να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Υποστηριζόμενες συσκευές

Συγκεκριμένα, το νέο iOS απαιτεί το A12 Bionic chip ή νεότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα iPhone X, iPhone 8 και iPhone 8 Plus, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2017, δεν θα λάβουν την ενημέρωση φέτος. Ακολουθεί η πλήρης σύνοψη των υποστηριζόμενων συσκευών iOS 17:

 • iPhone XS και XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro και Pro Max
 • iPhone 12 και 12 mini
 • iPhone 12 Pro και Pro Max
 • iPhone 13 και 13 mini
 • iPhone 13 Pro και Pro Max
 • iPhone 14 Pro και Pro Max
 • iPhone SE (2ης και 3ης γενιάς)

 

Τι νέο υπάρχει στο iOS 17;

ios-17-contact-posters-custom-text-image-background

Ας δούμε μερικές από τις νέες δυνατότητες του νέου iOS. Η Apple διαφημίζει ότι ο στόχος του είναι να κάνει το iPhone σας «πιο προσωπικό και διαισθητικό». Και έχει μια μεγάλη ποικιλία νέων λειτουργιών για να το πετύχει αυτό.

Το iOS 17 περιλαμβάνει μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται “Contact Posters”. Αυτή επιτρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο εμφάνισης του προφίλ σας, όταν αλληλεπιδράτε με άλλους χρήστες iPhone. Μπορείτε να ρυθμίσετε την αφίσα επαφής σας ώστε να περιλαμβάνει φωτογραφίες προφίλ, ειδικά χρώματα τυπογραφίας και γραμματοσειράς και πολλά άλλα.

Για κλήσεις ήχου και βίντεο FaceTime, η Apple πρόσθεσε για πρώτη φορά υποστήριξη για φωνητικά μηνύματα (voicemails). Έτσι, αν καλέσετε κάποιον, μπορείτε να αφήσετε ένα μήνυμα για να του εξηγήσετε γιατί καλούσατε. Και όταν σας καλούν, μπορούν να αφήσουν το δικό τους φωνητικό ταχυδρομείο.

Επίσης για το FaceTime, η Apple έχει προσθέσει μια ποικιλία νέων Reactions. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως καρδιές, μπαλόνια, πυροτεχνήματα, ακτίνες λέιζερ και βροχή. Αυτά τα εφέ μπορούν να ενεργοποιηθούν με συγκεκριμένες κινήσεις και είναι επίσης συμβατά με εφαρμογές τρίτων.

ios-17-beta-2-airdrop-1

Το iOS 17 περιλαμβάνει επίσης βελτιώσεις στο AirDrop. Για παράδειγμα, το NameDrop είναι μια νέα λειτουργία AirDrop. Σας επιτρέπει να μοιράζεστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας με έναν άλλο χρήστη iPhone ή Apple Watch, απλώς φέρνοντας τις συσκευές σας κοντά τη μία στην άλλη. Επιπλέον, τοποθετώντας δύο iPhone το ένα κοντά στο άλλο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το SharePlay για πράγματα όπως βίντεο, μουσική και παιχνίδια.

Το AirDrop υποστηρίζει επίσης τώρα το ακούμπημα δύο τηλεφώνων μεταξύ τους, για τη μεταφορά άλλου περιεχομένου από τη μια συσκευή στην άλλη, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και αρχείων. Επιπλέον, αργότερα μέσα στο έτος, το AirDrop θα εισαγάγει τη δυνατότητα έναρξης μεταφοράς μεγάλων αρχείων μεταξύ δύο τηλεφώνων που βρίσκονται κοντά. Η ολοκλήρωση της μεταφοράς θα γίνεται μέσω iCloud.

apple-music-collab-ios-17

Η εφαρμογή Μουσική έχει ανανεωθεί με υποστήριξη για συνεργατικά playlist και cross-fade (επιτέλους). Στο CarPlay, η εφαρμογή Μουσική περιλαμβάνει πλέον υποστήριξη SharePlay. Έτσι θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε στο αυτοκίνητό σας να έχει λόγο για το τι παίζει αυτήν τη στιγμή.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή στο iOS 17 είναι μια σημαντική ανανέωση της αυτόματης διόρθωσης (autocorrect). Η Apple λέει ότι θα σας επιτρέψει επιτέλους να πείτε αυτό που θέλετε να πείτε. Με την υποστήριξη της μηχανικής μάθησης, το νέο σύστημα αυτόματης διόρθωσης μαθαίνει από τον τρόπο που πληκτρολογείτε. Έτσι διευκολύνει τη διόρθωση λαθών και συμπληρώνει αυτόματα τις λέξεις και τις προτάσεις σας καθώς πληκτρολογείτε. Η υπαγόρευση έχει επίσης αναβαθμιστεί με ένα νέο μοντέλο αναγνώρισης ομιλίας «για να γίνει ακόμα πιο ακριβές», λέει η Apple.

StandBy-smart-display

Το StandBy είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές για τους χρήστες iPhone φέτος. Όταν τοποθετείτε το iPhone σας οριζόντια σε έναν φορτιστή, θα εμφανίζεται μια νέα προσαρμοσμένη διεπαφή έξυπνου στυλ οθόνης. Θα διαθέτει ορατά widgets, για πράγματα όπως η ώρα, το ημερολόγιο, τα ξυπνητήρια και άλλα.

Για τους λάτρεις των Home Screen widgets, το iOS 17 περιλαμβάνει μια μεγάλη ενημέρωση με υποστήριξη για διαδραστικά widgets. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πλέον να αλληλεπιδράτε απευθείας με τα ίδια τα widgets, αντί να χρειάζεται να μεταφερθείτε απευθείας στην ίδια την εφαρμογή. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τα στοιχεία ελέγχου αναπαραγωγής και παύσης για το widget της εφαρμογής Μουσική απευθείας στην αρχική οθόνη του iPhone σας. Σε συνδυασμό με αυτό, η Apple πρόσθεσε επίσης για πρώτη φορά Home app widgets.

Το νέο iOS περιλαμβάνει μια σειρά από αναβαθμίσεις προσβασιμότητας, όπως το Assistive Access (υποβοηθητική πρόσβαση). Είναι μια νέα προσαρμόσιμη διεπαφή που διευκολύνει τους χρήστες με γνωστικές αναπηρίες να χρησιμοποιούν το iPhone τους. Το Personal Voice δίνει στους χρήστες που διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ομιλίας, όπως αυτοί με ALS, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια φωνή που μοιάζει με τη δική τους. Το Live Speech είναι μια νέα δυνατότητα, που προσφέρει στους χρήστες που δεν μιλούν την επιλογή να πληκτρολογούν και να εκφωνούν τα λόγια τους αυτοπροσώπως, σε τηλεφωνικές κλήσεις ή σε κλήσεις FaceTime.

where-are-imessage-apps-ios-17

Η εφαρμογή Messages λαμβάνει επίσης σημαντική ώθηση με νέες δυνατότητες για αυτοκόλλητα, αντιδράσεις και πολλά άλλα.

 • Το interface για τις εφαρμογές iMessage έχει αναθεωρηθεί με εύκολη πρόσβαση σε πράγματα όπως η κάμερα, η εφαρμογή Φωτογραφίες, η κοινή χρήση τοποθεσίας, τα GIF και άλλα.
 • Τα ηχητικά μηνύματα μεταγράφονται πλέον αυτόματα.
 • Τα αυτοκόλλητα έχουν ανανεωθεί. Η Apple μετατρέπει όλα τα emoji σε αυτοκόλλητα και να σας επιτρέπει να δημιουργείτε τα δικά σας αυτοκόλλητα χρησιμοποιώντας τις δικές σας φωτογραφίες. Τα αυτοκόλλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μηνύματα, ως Tapbacks και πολλά άλλα.
 • Η εφαρμογή Messages περιλαμβάνει αναβαθμισμένη λειτουργικότητα αναζήτησης με υποστήριξη για φίλτρα αναζήτησης.
 • Είναι πιο εύκολο να απαντήσετε σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα σύροντας το δάχτυλό σας προς τα δεξιά, αντί να το πατήσετε παρατεταμένα.

 

Το ισχυρό σύνολο δυνατοτήτων της Apple για τη διαχείριση κωδικών ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων αναβαθμίζεται επίσης με το iOS 17. Φέτος, οι κωδικοί δύο παραγόντων που αποστέλλονται στο Mail θα υποστηρίζουν επίσης πλέον αυτόματη συμπλήρωση. Η εφαρμογή Μηνύματα θα διαγράφει επίσης αυτόματα μηνύματα κειμένου 2FA.

Ο συνδυασμός των λειτουργιών του Messages και του Find My είναι μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται Check In. Σύμφωνα με την Apple είναι μια «σημαντική λειτουργία για όταν ένας χρήστης θέλει να ειδοποιήσει ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο ότι έφτασε στον προορισμό του με ασφάλεια». Όταν ξεκινήσει το Check In, ο φίλος ή το μέλος της οικογένειάς σας θα ειδοποιηθεί αυτόματα όταν φτάσετε στον προορισμό σας. Εάν δεν προχωράτε προς αυτόν τον προορισμό, το iOS 17 θα μοιραστεί πληροφορίες όπως η τοποθεσία σας, το επίπεδο της μπαταρίας και η κατάσταση της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας με το άλλο άτομο.

off-on-iphone-live-voicemail

Το Live Voicemail στο iOS 17 σάς επιτρέπει να βλέπετε τη μεταγραφή σε πραγματικό χρόνο καθώς κάποιος αφήνει ένα φωνητικό ταχυδρομείο. Συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα λήψης της κλήσης ενώ το άτομο αφήνει το μήνυμά του. Οι κλήσεις που προσδιορίζονται ως ανεπιθύμητες από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν θα εμφανίζονται ως Ζωντανό φωνητικό ταχυδρομείο και θα απορρίπτονται αμέσως.

Το νέο iOS θα περιλαμβάνει επίσης μια ολοκαίνουργια εφαρμογή Journal αργότερα φέτος. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Journal, η Apple λέει ότι οι χρήστες iPhone θα έχουν έναν νέο τρόπο να «εκτιμούν τη ζωή και να διατηρούν τις αναμνήσεις τους». Η εφαρμογή Journal θα χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να δημιουργήσει προτάσεις για στιγμές που ίσως θέλετε να θυμάστε. Η εφαρμογή θα σας ζητήσει να κάνετε ημερολόγιο με πράγματα όπως φωτογραφίες, μουσική, προπονήσεις και άλλα.

ios-17-cloud

Τι άλλο θα δούμε;

Εδώ είναι μια σύνοψη ακόμη περισσότερων αλλαγών στο iOS 17 για χρήστες iPhone φέτος:

 • Νέες δυνατότητες για Private Browsing, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας κλειδώματος καρτελών πίσω από το Face ID ή το Touch ID.
 • Οι κωδικοί πρόσβασης και τα κλειδιά πρόσβασης που είναι αποθηκευμένα στο iCloud Keychain μπορούν πλέον να κοινοποιούνται με φίλους και συγγενείς.
 • Το Apple Maps προσθέτει υποστήριξη χαρτών εκτός σύνδεσης και πληροφορίες διαθεσιμότητας σε πραγματικό χρόνο για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
 • Η εφαρμογή Health προσφέρει τώρα ισχυρά χαρακτηριστικά ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας καταγραφής της καθημερινής σας διάθεσης και των στιγμιαίων συναισθημάτων.
 • Το Screen Distance είναι μια νέα δυνατότητα. H Apple λέει ότι θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μυωπίας για τα παιδιά, διασφαλίζοντας ότι δεν κρατούν τις συσκευές τους πολύ κοντά στο πρόσωπό τους.
 • Τα AirTags μπορούν πλέον να κοινοποιηθούν με έως και πέντε άλλα άτομα. Αυτό λειτουργεί επίσης με όλα τα άλλα αξεσουάρ δικτύου Find My.
 • Το AirPlay είναι πιο έξυπνο και χρησιμοποιεί πλέον ευφυΐα στη συσκευή. Έτσι θα μάθει περισσότερα σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης με συσκευές με δυνατότητα AirPlay. Η Apple εργάζεται επίσης για να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα του AirPlay στα ξενοδοχεία, ξεκινώντας από μια συνεργασία με την LG.
 • Η εφαρμογή Notes προσφέρει τώρα σύνδεση εσωτερικής σημείωσης. Έτσι θα μπορείτε να συνδεθείτε από το ένα Apple Note στο άλλο.
 • Το Siri μπορεί τώρα να ενεργοποιηθεί λέγοντας απλώς “Siri” αντί “Hey Siri”.
 • Τα AirPods προσφέρουν τώρα προσαρμοστικό ήχο, εξατομικευμένη ένταση ήχου, επίγνωση συνομιλίας και βελτιώσεις στην αυτόματη εναλλαγή και τα χειριστήρια κλήσεων.
 • Το Visual Look Up λειτουργεί πλέον σε βίντεο, μαζί με τη δυνατότητα αναγνώρισης νέων πραγμάτων όπως τρόφιμα, βιτρίνες, πινακίδες, σύμβολα και άλλα.
 • Η εφαρμογή Reminders μπορεί πλέον να ομαδοποιεί αυτόματα τα στοιχεία που προσθέτετε στη λίστα παντοπωλείων σας κατά κατηγορίες, όπως φρούτα, λαχανικά, ποτά, κρέατα και άλλα.
 • Η εφαρμογή Φωτογραφίες μπορεί πλέον να αναγνωρίσει τις γάτες και τους σκύλους ως άτομα. Για παράδειγμα, εάν έχετε δύο σκυλιά που ονομάζονται Blake και Ruby, η εφαρμογή Photos θα διαχωρίσει αυτόματα τις εικόνες για καθένα από αυτά στα δικά τους άλμπουμ.

 

[via]

Tags:
, , ,