pos-na-kathariso-to-smartphone-mou-kai-ti-thiki-tou

Τα smartphones είναι 7 φορές πιο βρώμικα από τις τουαλέτες! Πώς να καθαρίσω το δικό μου και τη θήκη του;

Είσαστε στο Tips & Tricks, μια συλλογή πληροφοριών, οδηγών και συμβουλών για το πώς μπορείτε εύκολα να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα smartphones σας, τις εφαρμογές σας και πολλά άλλα.

 

Πιθανόν να διαβάζετε αυτό το άρθρο κρατώντας κάτι πιο βρώμικο και από την… τουαλέτα σας!

Μια μελέτη του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέσο smartphone έχει περισσότερες από έξι φορές τα μικρόβια που βρέθηκαν σε καθίσματα τουαλέτας. Είναι ένας συγκλονιστικός αλλά λογικός αριθμός. Κι αυτό επειδή το τηλέφωνό σας είναι ένα αντικείμενο που μεταφέρετε μαζί σας σχεδόν παντού.

Έρευνα που διεξήχθη το 2011 από μια ομάδα του London School of Hygiene & Tropical Medicine βρήκε ακόμη και περιττωματική ύλη στο ένα από τα έξι smartphones. Κάτι που είναι εστία για στρεπτόκοκκο και E. Coli (κολοβακτήριο).

Ο Δρ Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, εξήγησε σε μια δήλωση μέσω της USA Today ότι τα χέρια και τα δάχτυλά σας συλλέγουν περισσότερα μικρόβια από ποτέ, λόγω των πολλών επιφανειών στις οποίες εκτίθενται. Σε αυτές περιλαμβάνονται και τα μηχανήματα ΑΤΜ και Self-Checkout. Τα συσσωρευμένα βακτήρια μένουν στη συνέχεια στο τηλέφωνό σας από τα δάχτυλά σας. Έτσι μπορούν να εξαπλωθούν όταν τα φέρετε πιο κοντά στα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Παρόλο που τα συνηθισμένα βακτήρια δεν είναι τόσο ανησυχητικά, μπορεί να αρρωστήσετε βήχοντας πάνω στο τηλέφωνό σας. Έτσι αφήνετε ιούς να ζουν στην οθόνη σας για ώρες, οι οποίοι μπορούν ακόμη και να εξαπλωθούν σε άλλους. Εν μέσω της επιδημίας του κορωναϊού, τα δεδομένα αυτά είναι ανησυχητικά.

Βλέπετε λοιπόν τη σημασία του τακτικού καθαρισμού του τηλεφώνου σας. Η USA Today έχει μια μακρά σειρά οδηγιών σχετικά με τον σωστό καθαρισμό διαφόρων τύπων smartphones. Επίσης, έχουμε ετοιμάσει συμβουλές για τη διατήρηση διαφόρων υλικών θηκών τηλεφώνων χωρίς μικρόβια σε ειδικό άρθρο. Παρακάτω θα δείτε μία σύνοψη αυτών των οδηγιών. Για περισσότερες πληροφορίες πηγαίνετε στα προαναφερθέντα links.

 

Πώς να καθαρίσω το smartphone μου

people-holding-their-phones-3184435

Αν είστε χρήστης iPhone, η Apple έχει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για τον καθαρισμό των μοντέλων της. Σε όλη τη σειρά της, η εταιρεία προτείνει να μην χρησιμοποιούνται υγρά ή απολυμαντικά, τα οποία θα μπορούσαν να φράξουν ανοίγματα ή να διαβρώσουν την επικάλυψη στο iPhone σας. Τα καθαριστικά μαντηλάκια ή το συνηθισμένο οικιακό σαπούνι είναι εντάξει για τα Google Pixels και η Motorola συνιστά τη χρήση υφάσματος μικροϊνών.

Για αδιάβροχα τηλέφωνα, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα διάλυμα καθαρισμού με ανάμιξη ισοπροπυλικής αλκοόλης με απεσταγμένο νερό και τοποθετώντας το διάλυμα σε μπουκάλι ψεκασμού. Κατόπιν απολυμάνετε τις συσκευές σας ψεκάζοντάς τις και σκουπίζοντάς τις με ένα πανί μικροϊνών ή με βαμβακερά πανάκια.

Μην ξεχνάτε να φοράτε γάντια ή να πλένετε τα χέρια σας πριν καθαρίσετε το τηλέφωνό σας. Έτσι θα αποτρέψετε την περαιτέρω επέκταση των μικροβίων.

Για τρόπους καθαρισμού μη αδιάβροχων smartphones, κάντε κλικ εδώ.

 

Πώς να καθαρίσω τη θήκη του smartphone μου

various-phone-cases

Εάν χρησιμοποιείτε ένα πλαστικό κάλυμμα τηλεφώνου, είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε ισχυρότερα διαλύματα καθαρισμού όπως χλωρίνη. Το υλικό αυτό είναι πιο ανθεκτικό και μια κουταλιά της σούπας με κάθε φλιτζάνι νερό λογικά είναι αρκετή. Μουσκέψτε την πλαστική θήκη στο διάλυμα για πέντε έως 10 λεπτά. Στη συνέχεια τρίψτε την με ένα σφουγγάρι, ένα πανί ή μια οδοντόβουρτσα στις δυσπρόσιτες περιοχές.

Φροντίστε να φοράτε γάντια. Το λευκαντικό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τους πνεύμονές σας. Εάν δεν θέλετε τη χρήση λευκαντικού, το απλό σαπούνι πιάτων θα λειτουργήσει επίσης.

Καθώς οι θήκες από καουτσούκ και σιλικόνη δεν είναι τόσο ανθεκτικές, θα αρκούσε ένα πιο ήπιο καθαριστικό διάλυμα σαπουνιού και νερού.

Σε γενικές γραμμές, καθαρίζετε την θήκη σας με ένα απολυμαντικό πανάκι κάθε εβδομάδα. Επίσης, ακολουθήστε την απολυμαντική διαδικασία τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον καθαρισμό της θήκης του τηλεφώνου μπορείτε να βρείτε εδώ.

[via]