Όταν η Samsung είχε απαίσιο design

Όταν η Samsung είχε απαίσιο design

Η Samsung είναι ηγέτης στο σχεδιασμό των Android smartphones. Η εταιρεία κατασκευάζει συσκευές υψηλής τεχνολογίας που αξίζουν τις αιτούμενες τιμές τους. Δεν φοβάται να δοκιμάσει νέες καινοτομίες και –μετά από πολλά… παθήματα– φροντίζει επίσης να μην αποξενωθεί από τους fans. Τα τηλέφωνα Galaxy S9 εισήγαγαν πολλά νέα χαρακτηριστικά, ταυτόχρονα όμως έλαβαν υπόψη τις επιθυμίες των καταναλωτών. Διατήρησαν μια υποδοχή ακουστικών, μετέφεραν τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ένα πιο λογικό σημείο και πρόσφεραν γρήγορη ενσύρματη και ασύρματη φόρτιση. Και όλα αυτά χωρίς εγκοπή (notch).

Tο Galaxy S9 είναι ωστόσο μόνο το τελευταίο από μια τεράστια σειρά συσκευών Galaxy. Συμπεριλαμβανομένων των γραμμών Galaxy S, A και J, έχουν βγει περισσότερες από 100 συσκευές Galaxy (συν τα tablets), πολλές από τις οποίες δεν είχαν αυτό που λέμε… θαυμάσιο design! Τα τηλέφωνα της εταιρείας μπορεί να είναι υπέροχα τώρα, αλλά δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ, για να θυμηθούμε πότε είχαν απαίσιο design.

samsung galaxy s4 vs galaxy note 2

Προτού εμφανιστούν τα smartphones, η Samsung ήταν ένας σχετικά άγνωστος βιομηχανικός όμιλος της Νότιας Κορέας. Τότε έφτιαχνε γιγαντιαία φορτηγά πλοία, τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων και πολλά άλλα. Τα κάνει και τώρα όλα αυτά, μόνο που είναι κάπως… λιγότερο ανώνυμη…

Η Samsung Electronics, ως μέρος αυτού του ομίλου, ήταν ουσιαστικά ένας κατασκευαστής πρωτότυπου εξοπλισμού (Original Equipment Manufacturer – OEM), κάνοντας φθηνά εξαρτήματα για άλλες εταιρείες. Από το 1993 έως το 1996, η εταιρεία άλλαξε κατεύθυνση, καθώς η κεφαλή του ομίλου, Lee Kun-Hee, την ώθησε να γίνει καινοτόμος. Το 1995, ο ίδιος και το συμβούλιό του κατέστρεψαν τις συσκευές που παράγονταν από τη Samsung μπροστά σε χιλιάδες υπαλλήλους. Αυτό το έκαναν ώστε να δείξουν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά τους για την ποιότητα των συσκευών. Το 1996 ο Kun-Hee έκανε κάποιες συναρπαστικές και προφητικές δηλώσεις, σχετικά με το σχεδιασμό στο μέλλον. Έτσι δηλώθηκε ως «το έτος της σχεδιαστικής επανάστασης» και άνοιξε ο δρόμος ώστε η εταιρεία να γίνει ο σημερινός ηγέτης.

Η Samsung πήρε πολλές παράξενες αποφάσεις σχετικά με το design, στο δρόμο για την επιτυχία. Μερικά τα αγαπήσαμε, μερικά ήταν μπροστά από την εποχή τους, άλλα ήταν απολύτως κάκιστα και σίγουρα είχαν απαίσιο design.

 

Το πρώτο Galaxy

Το πρώτο Samsung Galaxy i7500

Το 2009 η Samsung κυκλοφόρησε το Galaxy i7500. Ήταν το πρώτο Galaxy της εταιρείας και η πρώτη της συσκευή Android. Είχε μια οθόνη αφής OLED, έτρεχε με Android 1.5, είχε φρικτή διάρκεια ζωής της μπαταρίας και ένα τρισάθλιο μηχανισμό για κλείδωμα και ξεκλείδωμα της οθόνης. Πραγματικά, το απαίσιο design δεν αφορούσε μόνο την «ομορφιά» της συσκευής.

 

Τα πρώτα Galaxy Note

Τα πρώτα τηλέφωνα Samsung Galaxy Note εισήγαγαν μεγαλύτερες οθόνες, κάτι που χλεύασαν οι οπαδοί της Apple (και ο Steve Jobs). Ήταν μια νίκη για τη Samsung, αλλά το design έπασχε σε εμφάνιση και σε αίσθηση. Η γυαλιστερή πλαστική πλάτη των τηλεφώνων γνώρισε τεράστια κριτική τότε. Τα έβλεπες –και τα αισθανόσουν– φτηνιάρικα και… γλιστρούσαν.

Το πρώτο Note τη γλίτωσε κάπως, επειδή ήταν ένα ολοκαίνουργιο προϊόν. Όμως το Note 2 και το S2 επικρίθηκαν έντονα ως συνέχεια των προηγούμενων. Κυκλοφόρησαν με παρόμοιο απαίσιο design, ήταν επίσης ολισθηρά και με μια οθόνη που γέμιζε με ακόμα περισσότερα δακτυλικά αποτυπώματα.

Samsung Galaxy Note 2

Όπως το είχε θέσει το CNET:

«Η Samsung ασκεί αδιαλείπτως την πλαστική της παράδοση, απέναντι σε αντιπάλους που έχουν πολύ πιο πρώτης ποιότητας και ενδεχομένως πιο ευχάριστα υλικά. Αν και ελκυστικό, το Note 2 δεν κερδίζει βραβεία για την κατασκευή και οι εξαιρετικά αντανακλαστικές επιφάνειες αντανακλούν μερικές φορές το φως, με τρόπους που αποσπούν την προσοχή».

Η Samsung ήταν σε συνεχή σύγκριση με την Apple. Ακόμη και όταν οι προδιαγραφές των τηλεφώνων ανταποκρίνονταν ή ξεπερνούσαν τις προσδοκίες, πολλοί ένιωσαν ότι η κορεατική εταιρεία ήταν πάντα ένα βήμα πίσω στο σχεδιασμό. Αυτές ήταν οι παλιές, κακές ημέρες του «iPhone εναντίον Android», πριν το Android γίνει τόσο καλό όπως είναι τώρα. Και βέβαια πριν η Apple αρχίσει να παίρνει όλο και πιο περίεργες αποφάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό.

 

Το Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Note 3

Το Samsung Galaxy Note 3 ήρθε με πλαστική δερμάτινη πλάτη, γεμάτη με ψεύτικες ραφές. Ήταν η απάντηση της Samsung στην κριτική για το ολισθηρό, γυαλιστερό πλαστικό των προηγούμενων τηλεφώνων και η απόφαση αποδείχθηκε διχαστική. Η μαλακή αίσθηση ήταν αρκετά ευχάριστη και θύμιζε δερματόδετο φάκελο.

Κάποιοι εξακολουθούν να το θυμούνται… στοργικά. Όπως το έθεσε ο Bogdan Petrovan του Android Authority, «αυτά τα τηλέφωνα άφηναν καλύτερη αίσθηση στο χέρι από ό,τι φαίνονταν. Τα απολάμβανα πραγματικά στο χέρι. Σε σύγκριση με τα iPhones, ωστόσο, φαίνονταν άθλια».

Το Note 3 δεν ήταν αρκετά… κυριλέ! Η λευκή εκδοχή ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη και πάλιωνε εύκολα. Αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο όταν το HTC One (ή M7) κυκλοφόρησε με ένα πανέμορφο μεταλλικό σώμα, που έδειχνε σκεφτόμενο, διαχρονικό σχεδιασμό. Το OnePlus One μπήκε επίσης στην αγορά γύρω στο ίδιο χρονικό διάστημα, παρουσιάζοντας ένα πλαστικό σώμα, που έδειχνε πολύ πιο premium από ό,τι πρόσφερε η Samsung.

 

Τα παράδοξα του Samsung Galaxy

Στο μεσοδιάστημα των εκδόσεων των ναυαρχίδων, η Samsung συνήθιζε να κυκλοφορεί συσκευές με περίεργα concepts. Και ίσως να τους ταιριάζει και ο όρος «απαίσιο design»!

Υπήρξε η Samsung Galaxy Camera, μια νέα προσπάθεια βασισμένη σε Android, που συνδύαζε μια πλήρως εξοπλισμένη κάμερα με ένα smartphone. Δυστυχώς έβγαζε μόνο μέτριες φωτογραφίες, είχε απαίσια διάρκεια ζωής μπαταρίας και ήταν πολύ παράξενη ως τηλέφωνο… Ίσως επειδή δεν μπορούσε να κάνει κλήσεις!

Το Samsung Round κυκλοφόρησε αμέσως πριν το LG G Flex. Ήταν καμπύλο από άκρη σε άκρη, αντί της καμπύλης του G Flex που ήταν από πάνω προς τα κάτω. Το στιλ της LG ήταν σαφώς ανώτερο. Αν και η Samsung ορκιζόταν πως το τηλέφωνο ήταν πιο άνετο, δεν βελτίωσε πραγματικά την εμπειρία χρήσης. Στα θετικά ήταν πως η συσκευή έδειξε την τεχνολογία και τις δυνατότητες παραγωγής της Samsung.

Samsung Galaxy Round

Στο MWC 2012 η Samsung παρουσίασε το Samsung Galaxy Beam, ένα τηλέφωνο Android με ενσωματωμένο προβολέα. Είχε αρκετά περιορισμένες προδιαγραφές, αλλά πρόσφερε ένα nHD pico projector με ανάλυση 640×360 και φωτεινότητα 15-lumen.

Samsung Galaxy Beam

Στη θεωρία ήταν μια ενδιαφέρουσα ιδέα, που κάπως έβγαζε νόημα. Στην πράξη όμως ήταν κακής ποιότητας, βαρετό και δεν κατάφερε πραγματικά να πιάσει, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον. Η ιδέα ακουγούταν καλή, αλλά η φωτεινότητα και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ήταν σοβαρά ζητήματα. Άλλο ένα απαίσιο design;

 

Το Samsung Galaxy S5

oneplus one vs samsung galaxy s5

Ενώ η Samsung έπαιζε με ασυνήθιστες ιδέες, η ναυαρχίδα της γραμμής καθυστερούσε. Το Galaxy S5 διατηρούσε το πλαστικό σώμα πολύ καιρό. Το iPhone 6 κυκλοφορούσε ήδη. Το S5 πήρε καλές κριτικές για την εμφάνιση και τα ισχυρά χαρακτηριστικά του, όμως η απόφαση ήταν ομόφωνη: ήταν ένα άσχημο τηλέφωνο. Η πλαστική πλάτη του έμοιαζε περισσότερο με τσιρότο και τα μεταλλικά του στοιχεία δεν προσέφεραν κάτι. Ήταν μια καλή ναυαρχίδα που φαινόταν φτηνιάρικη.

Το design του S5 ήταν τόσο κακό,
που ανάγκασε τη Samsung να αλλάξει τα πάντα

Ο σχεδιασμός κατακρίθηκε αλύπητα. Ήταν τόσο σκληρές κριτικές, που οι σχεδιαστές της Samsung αναγκάστηκαν να εξηγήσουν τις επιλογές τους. Τρεις κορυφαίοι σχεδιαστές προϊόντων μίλησαν στο Engadget:

«Αν χρησιμοποιούσαμε μέταλλο, θεωρούσαμε πως το αποτέλεσμα θα φαινόταν βαρύ και κρύο. Με το πλαστικό όμως, η υφή ήταν πιο θερμή. Πιστεύουμε ότι οι χρήστες θα βρουν τη συσκευή πιο ζεστή και πιο φιλική. Το υλικό αυτό ήταν επίσης το καλύτερο για να εκφραστεί οπτικά ο όγκος, καλύτερο για να συμβολίσει τα σχεδιαστικά μας concepts».

Παρά την προφανή ζεστασιά και φιλικότητα, το τηλέφωνο τροφοδότησε και ανάγκασε μια μεγάλη αλλαγή στη Samsung: ο σχεδιαστής της Samsung, Chang Dong-hoon, προσφέρθηκε να παραιτηθεί. Αν και τον κράτησαν, του άλλαξαν θέση και του ανατέθηκε να αναλάβει την στρατηγική σχεδιασμού.

Αυτή η αλλαγή ήταν τουλάχιστον καταλυτική για τα smartphones της Samsung που γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε σήμερα. Οι επόμενες ναυαρχίδες που κυκλοφόρησαν, τα Galaxy S6 και S6 Edge, αποτέλεσαν μια μεγάλη αλλαγή στο σχεδιασμό. Τα τηλέφωνα είχαν ένα κομψό σχεδιασμό από μέταλλο και γυαλί. Κυκλοφόρησαν επίσης για πρώτη φορά με την Edge display, η οποία σήμερα καθορίζει τόσο τα σχέδια Galaxy S όσο και τα Note.

samsung galaxy s6

Το κόστος αυτού του σχεδίου ήταν απλό. Δεν είχε στεγανοποίηση, δεν μπορούσε να αντικατασταθεί η μπαταρία ούτε να επεκταθεί η χωρητικότητα. Εξάλλου δεν ήταν κατ’ ανάγκη αυτό που ήθελαν οι fans. Παρόλα αυτά το S6 ήταν μια μεγάλη στιγμή, που έθεσε τον πήχη για το σχεδιασμό της Samsung.

 

Η νέα Samsung

Από το S6 και μετά ο σχεδιασμός της Samsung ευημερούσε. Το μεγαλύτερο πρόσφατο πρόβλημα σχεδιασμού, ήταν αναμφισβήτητα η υπερβολικά ψηλή τοποθέτηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο S8. Η Samsung δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η μπαταρία εμπόδισε να βρεθεί κάτω από την κάμερα. Ότι πρόβλημα κι αν είχε, με το S9 διορθώθηκε.

samsung galaxy s9 vs iphone x

Πολλές από τις τολμηρές επιλογές σχεδιασμού της Samsung λειτούργησαν μετά από τις πρώτες, άσχημες μέρες. Οι μεγάλες οθόνες της, η εφαρμογή του «γυαλί-αλουμίνιο-γυαλί» στην κατασκευή (που τόσοι την έχουν αντιγράψει) και το Edge design, έχουν χαρακτηρίσει τα καλύτερα τηλέφωνα της εταιρείας. Η Samsung ώθησε ουσιαστικά την Apple να υιοθετήσει μεγαλύτερες οθόνες στο iPhone και την πίεσε να πάρει μια επικίνδυνη απόφαση με το iPhone X.

samsung galaxy s9 vs iphone x quick look

Στο εσωτερικό της Apple λίγοι θα ισχυρίζονταν σοβαρά ότι η εγκοπή του iPhone X ήταν ένα θαυμάσιο σχέδιο. Η επιλογή να δοθεί έμφαση στην λειτουργικότητα κι όχι στην όψη, ήταν ένα σπάνιο στραβοπάτημα για την Apple. Έτσι η Samsung είναι πλέον τέλεια προετοιμασμένη για να την προσπεράσει, με την επόμενη γενιά συσκευών Galaxy S ή Note.

Αυτή η άνοδος δεν ήταν φθηνή για τη Samsung. Η ομάδα Βιομηχανικού Σχεδιασμού της Apple είναι μια σφιχτά δεμένη ομάδα 20 ατόμων, που δουλεύουν μαζί εδώ και δεκαετίες. Η Samsung Electronics είχε περισσότερους από 1.600 σχεδιαστές, σε 34 κέντρα σχεδιασμού κατά την τελευταία καταμέτρηση. Φυσικά η εταιρεία παράγει μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων από τα smartphones. Συγκριτικά όμως ήταν ένας πολύ δυσκολότερος δρόμος για τη Samsung από τότε που είχε απαίσιο design.

Οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι τελικά απέδωσε!

[via]