14 Nov Οι πιο παράξενες ιδέες στην ιστορία των smartphones: από το lipstick phone στο κινητό που συναρμολογείται!
Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των smartphones, πολλές εταιρείες παρουσίασαν παράξενες και ασυνήθιστες ιδέες, ελπίζοντας να γίνουν «συνώνυμο» της καινοτομίας. Τα εγχειρήματα, βέβαια, αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτέλεσαν εμπορική επιτυχία. Ωστόσο, ο καθένας από αυτούς τους «πειραματισμούς» επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες σκέφτονται τις νέες τεχνολογίες, δίνοντας πολύτιμα μαθήματα για το τι πραγματικά ενδιαφέρει τους χρήστες. Ας δούμε κάποιες αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις:
LG G Flex
Μία από τις πιο πρωτότυπες προτάσεις ήταν το LG G Flex, ένα κινητό με κυρτή οθόνη που μπορούσε να «λυγίσει» ελαφρώς και είχε «αυτο-επουλωτική» πίσω επιφάνεια, η οποία διόρθωνε μικρές γρατζουνιές από μόνη της. Παρά το ενδιαφέρον της τεχνολογίας αυτής, η ιδέα δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς οι καταναλωτές δεν ένιωσαν ιδιαίτερα τη χρησιμότητα της ευκαμψίας αυτής.
Amazon Fire Phone
Μια άλλη παράξενη και φιλόδοξη ιδέα ήταν το Amazon Fire Phone, που ήρθε εξοπλισμένο με τέσσερις κάμερες στην πρόσοψη, ώστε να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση 3D οθόνης χωρίς γυαλιά. Αν και φάνταζε εντυπωσιακό, οι εφαρμογές ήταν περιορισμένες και η τεχνολογία δεν τράβηξε την προσοχή του κοινού, οδηγώντας στην απόσυρση του προϊόντος.
YotaPhone
Εξίσου ιδιαίτερο ήταν το YotaPhone, ένα smartphone με δύο οθόνες, μία κανονική μπροστά και μία οθόνη e-ink πίσω, παρόμοια με τις οθόνες των e-readers. Η πίσω οθόνη έδινε την δυνατότητα για ανάγνωση με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αλλά η ιδέα δεν απέκτησε την αναμενόμενη δημοφιλία.
Nokia 7280
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και το Nokia 7280, γνωστό και ως “lipstick phone”, λόγω του σχεδίου του που θύμιζε κραγιόν. Το τηλέφωνο αυτό δεν είχε αριθμητικά πλήκτρα, με αποτέλεσμα την ανάγκη για περίεργες και αργές μεθόδους πληκτρολόγησης. Γεγονός που το καθιστούσε δύσχρηστο.
Samsung Galaxy Beam
Το 2012, η Samsung κυκλοφόρησε το Galaxy Beam, ένα smartphone με ενσωματωμένο προβολέα. Το κινητό μπορούσε να προβάλλει περιεχόμενο όπως βίντεο ή παρουσιάσεις σε τοίχους. Κάτι που, θεωρητικά, το έκανε ιδανικό για επαγγελματικές συναντήσεις ή βραδιές κινηματογράφου. Παρά την καινοτομία, ο προβολέας δεν είχε αρκετή φωτεινότητα και κατανάλωνε γρήγορα την μπαταρία, με αποτέλεσμα να μην σημειώσει επιτυχία.
Kyocera Echo
Το 2011, η Kyocera παρουσίασε ένα τηλέφωνο με δύο οθόνες που άνοιγαν σαν βιβλίο. Η κάθε οθόνη μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά ή μαζί, δημιουργώντας μία μεγάλη ενιαία επιφάνεια. Παρά την αρχική περιέργεια, το τηλέφωνο ήταν αρκετά βαρύ και δύσχρηστο. Ταυτόχρονα δεν υπήρχαν πολλές εφαρμογές που υποστήριζαν την καινοτομία των δύο οθονών.
Motorola Aura
Το Motorola Aura ήταν ένα από τα πιο εκκεντρικά τηλέφωνα που σχεδιάστηκαν ποτέ. Κυκλοφόρησε το 2008 με μια στρογγυλή οθόνη, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στον κόσμο των smartphones. Το σχέδιο βασίστηκε στην ιδέα ενός πολυτελούς ρολογιού. Και το τηλέφωνο είχε πολύ υψηλή τιμή, αλλά η λειτουργικότητα και η τεχνολογία του ήταν ήδη ξεπερασμένες για την εποχή του.
Sony Xperia Play
Το Xperia Play της Sony προσπαθούσε να ενώσει την εμπειρία του smartphone με το gaming. Είχε συρόμενη οθόνη, που αποκάλυπτε κουμπιά παρόμοια με αυτά της κονσόλας PlayStation, δίνοντας έτσι μια νέα εμπειρία στους gamers. Παρά την καλή ιδέα, η περιορισμένη βιβλιοθήκη παιχνιδιών και η χαμηλή απόδοση της συσκευής το οδήγησαν στη λήθη.
Modular Smartphones: Google Project Ara
Το Project Ara ήταν μια φιλόδοξη ιδέα της Google, που πρότεινε ένα τηλέφωνο το οποίο οι χρήστες θα μπορούσαν να «συναρμολογούν» μόνοι τους, προσθέτοντας ή αφαιρώντας μέρη όπως η κάμερα, η μπαταρία ή ο επεξεργαστής. Παρόλο που τράβηξε μεγάλη προσοχή, η παραγωγή smartphones αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη και τελικά ακυρώθηκε το 2016.
[via]