to-louraki-tou-smartwatch-mporei-na-einai-gemato-vaktiria

Το λουράκι του smartwatch μπορεί να είναι γεμάτο βακτήρια

Σχεδόν όλα τα Apple Watches και τα Fitbits καλύπτονται από επιβλαβή βακτήρια. Αυτό αποκάλυψε μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Infectious Diseases. Τη μελέτη ανακάλυψε και δημοσίευσε η New York Post.

Ερευνητές από το Florida Atlantic University (FAU) δοκίμασαν βραχιολάκια από πλαστικό, καουτσούκ, ύφασμα, δέρμα και μέταλλο (χρυσό και ασήμι), σε αναζήτηση συσχέτισης μεταξύ του υλικού του band και της συσσώρευσης βακτηρίων.

Διαπίστωσαν ότι το 95% των wristbands ήταν μολυσμένα με κάποιο είδος από επικίνδυνα βακτήρια. Συγκεκριμένα, το 85% βρέθηκε με Staphylococcus spp, που προκαλεί λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο. Αντίστοιχα, το 60% είχε βακτήρια E. coli. Το 30% φέρει δυνητικά θανατηφόρο Pseudomonas.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε μια μεγάλη ποικιλία κλινικών ασθενειών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η πνευμονία και λοιμώξεις του αίματος.

Περίπου 229 εκατομμύρια άνθρωποι φορούν ρολόγια Apple, σύμφωνα με το Business of Apps. Το Fitbit μόνο είχε 120 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες έως το 2022. Εκατομμύρια χρήστες smartwatch το φορούν κάθε μέρα. Για να παρακολουθούν τον ύπνο τους, να καταγράφουν τις προπονήσεις τους, να βελτιώνουν τη γενική τους υγεία. Μπορεί απλώς να τους υπενθυμίζουν να σηκώνονται.

Κατά ειρωνικό τρόπο, εάν δεν τα απολυμάνουν σωστά, μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες επιβλαβών μικροβίων. Και προφανώς λίγοι τα καθαρίζουν.

Apple-watch-on-hand
Τι έδειξε η έρευνα

Οι συμμετέχοντες της έρευνας που φορούσαν τα ρολόγια τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης, εμφάνισαν τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων, ειδικά του Σταφυλόκοκκου. Κάτι που ενισχύει τη σημασία του καθαρισμού του προϊόντος μετά από οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα.

Τα επίπεδα δραστηριότητας συσχετίστηκαν με την ανάπτυξη βακτηρίων. Όμως ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας των βακτηρίων ήταν η υφή του υλικού του βραχιολιού.

Τα λαστιχένια και πλαστικά βραχιολάκια βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων. Αντίθετα τα μεταλλικά (ιδιαίτερα από χρυσό και ασήμι) είχαν ελάχιστα έως καθόλου βακτήρια.

«Κατά μέσο όρο», έγραψαν οι συγγραφείς, «η τάση του φορτίου των βακτηρίων ήταν ύφασμα > πλαστικό > καουτσούκ > δέρμα > μέταλλο».

smartwach-wristbands

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι τα πλαστικά και τα ελαστικά περικάρπια παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για τη συγκέντρωση μικροβίων. Οι πορώδεις και στατικές επιφάνειες τείνουν να προσελκύουν και να επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

«Η ποσότητα και η ταξινόμηση των βακτηρίων που βρήκαμε στα βραχιολάκια δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για τακτική υγιεινή αυτών των επιφανειών», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Nwadiuto Esiobu, Ph.D. στο FAU News Desk. «Ακόμη και σε σχετικά χαμηλούς αριθμούς, αυτά τα παθογόνα είναι σημαντικά για τη δημόσια υγεία».

Σημείωσε ότι όσοι πάνε συστηματικά στο γυμναστήριο, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την απολύμανση των ρολογιών τους. Έτσι θα μπορούν να αποφύγουν συνανθρώπους τους που μπορεί να ασθενούν.

fitbit-on-hand-with-steps
Σχετικά με τον καθαρισμό

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης την αποτελεσματικότητα των προϊόντων καθαρισμού. Σύγκριναν το Lysol Disinfectant Spray, την αιθανόλη 70% (χρησιμοποιείται συνήθως στα νοσοκομεία και στα μαντηλάκια με οινόπνευμα) και το μηλόξυδο.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι το Lysol Disinfectant Spray και την αιθανόλη 70%. Αυτά ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά σε όλα τα υλικά, σκοτώνοντας το 99,99% των βακτηρίων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, το μηλόξυδο δεν ήταν τόσο επιτυχημένο. Χρειάστηκε δύο ολόκληρα λεπτά για να μειωθεί ο αριθμός των βακτηρίων.

[via]