iphone-battery-health

Smartphones: πρέπει να έχουν αφαιρούμενες μπαταρίες έως το 2027

Θυμάστε τις μέρες που μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε άμεσα τις ελαττωματικές μπαταρίες από τα τηλέφωνά μας; Λοιπόν, σύμφωνα με τον νέο κανόνα που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτές οι μέρες πρόκειται να επιστρέψουν! Μέχρι το 2027, όλα τα τηλέφωνα που θα κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ, θα πρέπει να έχουν αντικαταστάσιμες μπαταρίες.

Και όχι, δεν φτάνει μόνο αυτό. Οι κατασκευαστές τηλεφώνων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μπαταρίες θα μπορούν να αντικατασταθούν χωρίς να χρειάζονται ειδικά εργαλεία ή τεχνογνωσία. Ναι, όπως παλιά! Αυτός ο νέος κανονισμός ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία πώλησης smartphones στην αγορά της ΕΕ.

 

Γιατί ψηφίστηκε αυτός ο νόμος;

Ο νόμος για τις αντικαταστάσιμες μπαταρίες υπάρχει για να κάνει τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν μια κυκλική οικονομία για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Τώρα τι σημαίνει «κυκλική οικονομία»; Αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν ζούσαμε σε έναν τέλειο κόσμο, θα είχαμε νέες εκδόσεις smartphone που χρησιμοποιούν 100% ανακυκλωμένα υλικά. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων και μια πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση για την κατασκευή smartphones. Φυσικά, ένα ποσοστό 100% θα ήταν πρακτικά αδύνατο. Αλλά, με τη σωστή προσέγγιση, το να φτάσουμε πιο κοντά στο 100% είναι σίγουρα δυνατό.

replaceable-battery

 

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ξεχωριστές εκδόσεις τηλεφώνων με αντικαταστάσιμες μπαταρίες;

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ισχύει αποκλειστικά για την αγορά της Ε.Ε. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ψήφισε πέρυσι έναν νόμο που περιστρέφεται γύρω από το USB-C. Σύμφωνα με αυτό, όλα τα τηλέφωνα θα πρέπει να έχουν θύρες USB-C έως το 2024. Και αυτό έκανε την Apple να εγκαταλείψει τη θύρα lightning και να μεταβεί σε USB-C για iPhone όλων των περιοχών.

Επομένως, ο νέος νόμος για τις αντικαταστάσιμες μπαταρίες θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις αγορές. Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Samsung δεν σχεδιάζουν συσκευές ειδικά για την Ευρώπη. Οι κατασκευαστές δεν θα δημιουργούν αποκλειστικές εκδόσεις τηλεφώνων αποκλειστικά για την αγορά της Ε.Ε.

Εξετάζοντας τον νόμο που θεσπίστηκε από την ΕΕ, μπορούμε να δούμε ότι δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τα smartphones. Αυτός ο νόμος θα αλλάξει επίσης φορητούς υπολογιστές, tablets, ηλεκτρονικά ποδήλατα, ηλεκτρικά οχήματα και οτιδήποτε έχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Ναι, μπορείτε επιτέλους να αντικαταστήσετε τις μπαταρίες του gaming tablet σας σύντομα!

iphone-7-battery

 

Τι θα κάνουν τώρα οι κατασκευαστές smartphones;

Μην περιμένετε να δείτε σύντομα συσκευές με αντικαταστάσιμες μπαταρίες. Όπως αναφέρθηκε, η περίοδος χάριτος για τον νόμο για τις αντικαταστάσιμες μπαταρίες είναι μέχρι το 2027. Αυτό δίνει στις εταιρείες κινητών αρκετό χρόνο για να επανασχεδιάσουν τα προϊόντα και τη διαδικασία κατασκευής τους.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρηθούν μικρές σχεδιαστικές αλλαγές στα τηλέφωνα που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος. Φυσικά, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να έχουν οι κατασκευαστές σχέδια, εξοπλισμό και μια αλυσίδα εφοδιασμού έτοιμη να δημιουργήσουν τηλέφωνα με αντικαταστάσιμες μπαταρίες σε μεγάλη κλίμακα.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές πρέπει να επινοήσουν ένα σχέδιο που θα διατηρεί ορισμένα από τα υπάρχοντα premium χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, η επίτευξη βαθμολογίας IP68 σε μια συσκευή με αντικαταστάσιμες μπαταρίες θέτει σημαντικές προκλήσεις. Οι κατασκευάστριες εταιρείες ίσως χρειαστεί ακόμη και να αυξήσουν την τιμή των τηλεφώνων. Εξάλλου, τα νέα σχέδια μπορεί να αυξήσουν το κόστος παραγωγής κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

replaceable-batteries

Ένας άλλος παράγοντας που θα αποτελέσει πρόκληση για τους κατασκευαστές είναι μία γυάλινη πλάτη. Αυτές τις μέρες, τα τηλέφωνα έρχονται με κολλημένα γυάλινα πίσω πάνελ. Και όλα τα σύγχρονα τηλέφωνα δεν έχουν μπαταρίες που μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα. Στο παρελθόν, τα τηλέφωνα είχαν πλαστική πλάτη, η οποία επέτρεπε στους χρήστες να βγάζουν εύκολα τις μπαταρίες. Άραγε, αυτό σημαίνει ότι θα δούμε νέα σχέδια πλάτης;

Είναι ακόμη νωρίς να πούμε αν θα δούμε κατασκευαστές να κάνουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στα smartphones τους. Εάν οι κατασκευαστές μπορούν να ξεπεράσουν αποτελεσματικά αυτά τα εμπόδια, ενδέχεται να δούμε ελάχιστες έως καθόλου αλλαγές στα συνολικά σχέδια των smartphones.

Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αλλαγή θα είναι καλό νέο για τους καταναλωτές. Θα είναι επιτέλους δυνατή η χρήση του ίδιου smartphone για χρόνια χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν πάρα πολλά για την αντικατάσταση μπαταριών.

[via]