5-simantika-charaktiristika-asfaleias-tou-iphone-pou-prepei-na-gnorizete

5 σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας του iPhone που πρέπει να γνωρίζετε

Το πιο πρόσφατο iOS φιλοξενεί μία σειρά από νέες δυνατότητες ασφαλείας και απορρήτου. Δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί για να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα δεδομένα σας. Ακολουθούν πέντε νέα χαρακτηριστικά για την καλύτερη προστασία του iPhone σας από τους χάκερ και για μεγαλύτερη ηρεμία στην καθημερινότητά σας.

 

Ταχεία απόκριση ασφαλείας

Το iOS, καθώς και το macOS και το iPadOS, επιτρέπουν πλέον αυτόματες «ταχείες αποκρίσεις ασφαλείας». Αυτό επιτρέπει στην Apple να κάνει γρήγορες επιδιορθώσεις λογισμικού (για παράδειγμα, zero-days ή άλλες κρίσιμες ευπάθειες) και να τις αποστέλλει σε εκατομμύρια συσκευές. Φυσικά, χωρίς να απαιτείται επανεκκίνηση ή οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με τον τελικό χρήστη.

security-responses-and-system-files

Αυτό είναι διαθέσιμο στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημερώσεις λογισμικού > Αυτόματες ενημερώσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και με απενεργοποιημένη αυτή τη δυνατότητα, η Apple λέει ότι «ορισμένα αρχεία συστήματος» μπορούν να ενημερώνονται αυτόματα στο παρασκήνιο.

 

Lockdown Mode (Λειτουργία Απομόνωσης)

lockdown-mode

Ένα χαρακτηριστικό που δημιουργήθηκε αρχικά ως απάντηση σε λογισμικό κατασκοπείας, όπως το Pegasus της NSO. Το Lockdown Mode προσφέρει ένα ακραίο επίπεδο πρόσθετης προστασίας στους κατόχους συσκευών, που ενδέχεται να κινδυνεύουν από εξαιρετικά εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο (δημοσιογράφους, πολιτικούς, ακτιβιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους). Λειτουργεί περιορίζοντας τις λειτουργίες της συσκευής με τις περισσότερες καταχρήσεις, όπως τα Μηνύματα και την περιήγηση στον ιστό. Έτσι θα είναι πολύ πιο δύσκολη η πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από το κακόβουλο λογισμικό.

Ή, όπως εξηγεί η Apple, το Lockdown Mode χρησιμοποιείται «για τη μείωση της επιφάνειας επίθεσης, που θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από άκρως στοχευμένο μισθοφόρο spyware, ορισμένες εφαρμογές, ιστότοποι και λειτουργίες είναι αυστηρά περιορισμένα για λόγους ασφάλειας.

Οι περισσότεροι δεν θα γίνουν ποτέ στόχοι επιθέσεων αυτού του είδους. Αν όμως θέλετε να το δοκιμάσετε: Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Λειτουργία Απομόνωσης και μετά Ενεργοποίηση της Λειτουργίας απομόνωσης.

 

Passkeys

passkeys-screen

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, το Passkeys είναι μια νέα μέθοδος ελέγχου ταυτότητας που εφαρμόζεται με το iOS 16, για να αντικαταστήσει την ανάγκη για κωδικούς πρόσβασης. Το χαρακτηριστικό αυτό έρχεται σε συνεργασία με την Apple, την Google και τη Microsoft, με βάση το πρότυπο FIDO.

Η ρύθμιση είναι αρκετά απλή. Οι χρήστες που θέλουν να εγγραφούν μέσω ιστοτόπου ή εφαρμογής που χρησιμοποιεί Passkeys, θα ζητηθεί να ανοίξουν έναν λογαριασμό ως συνήθως (αυτή η διαδικασία δεν έχει αλλάξει). Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα ζητά να αποθηκεύσετε ένα passkey. Όταν ο χρήστης επιστρέψει σε αυτόν τον ιστότοπο ή την εφαρμογή για να συνδεθεί, μπορεί να επιλέξει το passkey του και να επικυρώσει χρησιμοποιώντας το Face ID ή το Touch ID. Δεν απαιτείται όνομα χρήστη, κωδικός πρόσβασης ή άλλος έλεγχος ταυτότητας.

Τα Passkeys λειτουργούν σε όλες τις συσκευές Apple με iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura. Οποιαδήποτε κλειδιά δημιουργούνται σε ένα λειτουργικό σύστημα, συγχρονίζονται μεταξύ συσκευών του ίδιου χρήστη μέσω του iCloud Keychain. Επιπλέον, τόσο τα τοπικά passkeys όσο και αυτά που ανταλλάσσονται με το iCloud, είναι κρυπτογραφημένα από άκρο σε άκρο, επομένως δεν είναι αναγνώσιμα.

Αυτή η δυνατότητα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη ως προς τη διαθεσιμότητά της. Όμως είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που καθιστά πιο δύσκολο για τους εισβολείς να παραβιάσουν λογαριασμούς.

 

Ασφαλίστε και κρυπτογραφήστε σημειώσεις

Secure-and-encrypt-notes

Η δυνατότητα κλειδώματος ή «ασφάλισης» σημειώσεων που δημιουργούνται στην εφαρμογή Σημειώσεις δεν είναι και τόσο νέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα υπάρχει. Οι ασφαλείς σημειώσεις είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο. Μπορούν να προβληθούν χρησιμοποιώντας μια φράση πρόσβασης που παρέχεται από το χρήστη ή απλώς με έλεγχο ταυτότητας με Face ID ή Touch ID.

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι για να ασφαλίσετε μια σημείωση. Ο γρηγορότερος τρόπος είναι να την κρατήσετε πατημένη μέσα από έναν φάκελο και να πατήσετε Lock Note.

Η Apple για το πώς κρυπτογραφεί τις ασφαλείς σημειώσεις:

«Όταν ένας χρήστης ασφαλίζει μια σημείωση, ένα κλειδί 16-byte προέρχεται από τη φράση πρόσβασης του χρήστη χρησιμοποιώντας PBKDF2 και SHA256. Η σημείωση και όλα τα συνημμένα της είναι κρυπτογραφημένα χρησιμοποιώντας AES με Galois/Counter Mode (AES-GCM).»

 

Έλεγχος Ασφαλείας

safety-check

Ένα άλλο σημαντικό νέο χαρακτηριστικό ασφαλείας με το iOS 16 είναι ο Έλεγχος ασφαλείας. Αυτό το νέο εργαλείο έχει σχεδιαστεί για άτομα που βιώνουν ή διατρέχουν κίνδυνο ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν με ποιον μοιράζονται πληροφορίες, να περιορίζουν τυχόν μηνύματα και FaceTime, να επαναφέρουν τα δικαιώματα απορρήτου του συστήματος, να αλλάζουν τυχόν κωδικούς πρόσβασης που σχετίζονται με το iPhone ή το Apple ID τους και πολλά άλλα.

Δείτε πώς περιγράφει η Apple τον Έλεγχο ασφαλείας για το iPhone:

«Εάν η προσωπική σας ασφάλεια κινδυνεύει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Έλεγχο ασφαλείας στο iPhone (με iOS 16 ή νεότερη έκδοση) για να σταματήσετε γρήγορα την κοινή χρήση των πληροφοριών σας ή να ελέγξετε και να ενημερώσετε την κοινή χρήση με μεμονωμένα άτομα και εφαρμογές».

Τελικά, αυτή η δυνατότητα μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν σαν ένα κουμπί πανικού εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου θέλετε να διακόψετε εντελώς την πρόσβαση. Μπορείτε να το βρείτε μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Έλεγχος ασφαλείας.

 

Καθώς οι συσκευές μας γίνονται όλο και πιο ολοκληρωμένες, το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια των δεδομένων και του απορρήτου μας. Ακόμα κι αν καμία από τις νέες λειτουργίες που εστιάζονται στην ασφάλεια του iOS 16 δεν σας ενδιαφέρει, είναι απαραίτητο να ενημερώνεστε συνεχώς στην πιο πρόσφατη έκδοση iOS. Αυτή, πιθανότατα, προσθέτει σημαντικές ενημερώσεις κώδικα σε ελαττώματα ασφαλείας και αφαιρεί σφάλματα που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της εμπειρίας σας.

[via]