choros-sto-iphone-pos-na-ksefortotheite-ta-dedomena-systimatos

Χώρος στο iPhone: Πώς να ξεφορτωθείτε τα Δεδομένα Συστήματος

ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΤΟ Tips & Tricks, ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΑ SMARTPHONES ΣΑΣ, ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.

 

Καθαρίζοντας το «Άλλο», που πλέον ονομάζεται «Δεδομένα συστήματος», μπορείτε να απελευθερώσετε χώρο αποθήκευσης στο iPhone σας.

 

Εάν έχετε ένα παλαιότερο iPhone ή ένα μοντέλο χωρίς μεγάλο storage, ενδέχεται να εξαντλείται ο χώρος.

Ίσως γνωρίζετε ήδη μερικά από τα πιο κοινά κόλπα για την απελευθέρωση χώρου στο iPhone σας, όπως τη διαγραφή ανεπιθύμητων εφαρμογών, μουσικής και βίντεο.

Υπάρχει όμως μια διαφορετική κατηγορία αποθήκευσης στο τηλέφωνό σας. Προηγουμένως, το iOS το ανέφερε ως «Άλλο». Όμως τώρα έχει μετονομαστεί σε «Δεδομένα συστήματος» στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του iOS.

Εάν τα άλλα αρχεία σας καταλαμβάνουν πολύ χώρο, μπορείτε να ανακτήσετε μέρος του. Έτσι θα κάνετε το iPhone σας να λειτουργεί πιο ομαλά ή θα ελευθερώσετε χώρο για να εγκαταστήσετε εφαρμογές και ενημερώσεις.

 

Τι είναι ο αποθηκευτικός χώρος «Δεδομένα συστήματος» του iPhone;

Για να δείτε πώς χρησιμοποιείται ο αποθηκευτικός χώρος του iPhone σας, ξεκινήστε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, πατήστε Γενικά και μετά Χώρος στο iPhone.

Μετά από λίγη ώρα, θα δείτε ένα γράφημα στο επάνω μέρος της οθόνης. Αυτό δείχνει πόσος χώρος απομένει στο τηλέφωνό σας.

xoros-dedomena-systimatosΤα Δεδομένα Συστήματος —η κατηγορία αποθήκευσης που καλύπτει όλα τα δεδομένα— περιέχει διάφορα αρχεία που δεν περιλαμβάνονται στις κύριες κατηγορίες. Εδώ η Apple αποθηκεύει μια τεράστια σειρά αρχείων συστήματος που εσείς, ως τελικός χρήστης, σπάνια (ίσως και ποτέ) θα χρειαστεί να διαχειριστείτε.

Μερικά από τα πιο σημαντικά «άλλα» αρχεία περιλαμβάνουν:

  • Το cache (προσωρινή μνήμη) του Safari
  • Cache και συνημμένα του mail
  • Αρχεία cache που σχετίζονται με πολλές εφαρμογές
  • Cache και άλλα αρχεία συστήματος που δημιουργούνται από το iOS

 

Σημείωση: Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος αρχείου που είναι αποθηκευμένο εδώ, τα αρχεία cache είναι εκείνα που καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο. Το iPhone χρησιμοποιεί αρχεία cache για να βοηθήσει στην προφόρτωση ιστοσελίδων και εφαρμογών ώστε να εκκινούν πιο γρήγορα, καθώς και αρχεία cache ροής, όπως μουσική και βίντεο.

 

Πώς να διαγράψετε τον αποθηκευτικό χώρο «Δεδομένα συστήματος» στο iPhone

Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αρχείων που καταναλώνουν χώρο στο iPhone, υπάρχουν διάφοροι τρόποι εκκαθάρισης χώρου. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον καθένα για να ανακτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο.

 

Εκκαθάριση του cache του Safari

Ευκολότερα προσβάσιμη είναι συνήθως η προσωρινή μνήμη του προγράμματος περιήγησης Safari. Καθαρίζεται εύκολα, αλλά μπορεί να αυξηθεί κατά ένα gigabyte, αν δεν το αδειάζετε σποραδικά.

  1. Ξεκινήστε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
  2. Πατήστε Safari.
  3. Σκρολάρετε προς τα κάτω και πατήστε «Εκκαθάριση ιστορικού και δεδομένων». Στη συνέχεια, στο αναδυόμενο παράθυρο, πατήστε Εκκαθάριση ιστορικού και δεδομένων.

xoros-apo-safari

Αυτόματη διαγραφή μηνυμάτων

Από προεπιλογή, η εφαρμογή Μηνύματα έχει ρυθμιστεί ώστε να αποθηκεύει όλα τα μηνύματα κειμένου για πάντα. Και ενώ αυτό είναι βολικό, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να πιάσουν πολύ χώρο. Μπορείτε να ορίσετε ένα μικρότερο χρονικό διάστημα για την ανάκτηση χώρου.

  1. Ξεκινήστε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
  2. Πατήστε Μηνύματα. Σκρολάρετε προς τα κάτω στην ενότητα «Ιστορικό μηνυμάτων» και πατήστε «Διατήρηση μηνυμάτων».
  3. Επιλέξτε μια χρονική περίοδο για τη διατήρηση των μηνυμάτων, όπως 1 έτος ή ακόμα και μόνο 30 ημέρες.

xoros-apo-minimata

Απεγκατάσταση εφαρμογών

Ενώ μπορείτε να διαγράψετε μεγάλες και σπάνια χρησιμοποιούμενες εφαρμογές για εξοικονόμηση χώρου, υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος: μπορείτε να απεγκαταστήσετε εφαρμογές.

Όταν κάνετε απεγκατάσταση μιας εφαρμογής, η ίδια η εφαρμογή διαγράφεται, ελευθερώνοντας χώρο. Όμως τα δεδομένα της εφαρμογής αποθηκεύονται. Με αυτόν τον τρόπο, αν επανεγκαταστήσετε κάποια στιγμή την εφαρμογή, τα δεδομένα εξακολουθούν να υπάρχουν και μπορείτε να συνεχίσετε σαν να ήταν η εφαρμογή εκεί συνεχώς.

Γρήγορη συμβουλή: Αυτή η τεχνική λειτουργεί καλύτερα όταν έχετε μια πολύ μεγάλη εφαρμογή που χρησιμοποιεί πολύ λίγα δεδομένα, όπως οι Χάρτες Google.

 

Διαγραφή cache εφαρμογών social media

Οι κρυφές μνήμες είναι υπεύθυνες για τη χρήση μεγάλου μέρους του αποθηκευτικού χώρου στο iPhone σας.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ένοχους είναι τα cache που σχετίζονται με τη ροή και τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων. Αυτές οι εφαρμογές αποθηκεύουν στο cache μεγάλες ποσότητες φωτογραφιών, ήχου και βίντεο. Ο λόγος είναι ώστε να εμφανίζονται γρηγορότερα.

Δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης αυτών των εφαρμογών. Μπορείτε όμως να το κάνετε με μη αυτόματο τρόπο. Αρχικά, ξεκινήστε βλέποντας ποιες εφαρμογές είναι οι μεγαλύτεροι «παραβάτες». Ξεκινήστε την εφαρμογή Ρυθμίσεις, μετά Γενικά και πατήστε Χώρος στο iPhone.

Οι εφαρμογές στην κορυφή της λίστας χρησιμοποιούν τον περισσότερο χώρο. Παραλείψτε εφαρμογές όπως η Μουσική και οι Φωτογραφίες, που αποθηκεύουν τα προσωπικά σας αρχεία. Μια εφαρμογή κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιεί εκατοντάδες megabyte ή και περισσότερα.

Μπορείτε να το συγκρίνετε με το πραγματικό μέγεθος της εφαρμογής όπως αναφέρεται στο App Store (πατήστε Facebook και μετακινηθείτε προς τα κάτω στην ενότητα Πληροφορίες για να δείτε το μέγεθός της). Έτσι θα δείτε πόσος αποθηκευτικός χώρος είναι η προσωρινή μνήμη σε αντίθεση με την ίδια την εφαρμογή.

Εάν βρείτε μια εφαρμογή που έχει πολύ μεγάλο cache, απεγκαταστήστε την εφαρμογή και, στη συνέχεια, εγκαταστήστε την ξανά από το App Store. Το cache θα διαγραφεί όταν απεγκατασταθεί και θα ξεκινήσετε από την αρχή. Απλώς να θυμάστε ότι θα χρειαστεί να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία συχνά-πυκνά, καθώς η κρυφή μνήμη μεγαλώνει.

 

Περισσότεροι τρόποι για να καθαρίσετε χώρο στο iPhone σας

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ανακτήσετε χώρο είναι να καθαρίσετε το email σας. Εάν τείνετε να αποθηκεύετε πολλά μηνύματα mail, αυτό μπορεί να καταλαμβάνει σημαντικό μέρος από τα «Δεδομένα Συστήματος». Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να διαγράψετε μηνύματα email με μεγάλα συνημμένα.

Η εφαρμογή Mail έχει επίσης τη δική της προσωρινή μνήμη, η οποία τείνει να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος εκκαθάρισης αυτής της προσωρινής μνήμης. Εάν όμως αφαιρέσετε και προσθέσετε ξανά τους λογαριασμούς email σας, θα διαγραφεί το cache της αλληλογραφίας κατά τη διαδικασία.

Εάν ηχογραφείτε πολλά φωνητικά μηνύματα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι καταναλώνουν πολύ από τον διαθέσιμο χώρο σας. Για να τα διαγράψετε, ξεκινήστε την εφαρμογή Μαγνητόφωνο. Σύρετε τυχόν ανεπιθύμητες σημειώσεις προς τα αριστερά και πατήστε το εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων.

xoros-apo-to-magnitofonoΜπορείτε επίσης να ανακτήσετε κι άλλο αποθηκευτικό χώρο διαγράφοντας εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Ταυτόχρονα, αυτό θα διαγράψει τυχόν προσωρινή μνήμη που χρησιμοποιούσαν οι εφαρμογές. Εάν εξακολουθείτε να χρειάζεται να ανακτήσετε επιπλέον χώρο, φροντίστε να δοκιμάσετε κάποιους άλλους συνήθεις τρόπους για να ελευθερώσετε χώρο και στο iPhone σας.

[via]