iphone-in-china

Η Apple δυσκολεύεται να μεταφέρει την παραγωγή του iPhone 11 στην Ινδία

Σοβαρότατες είναι οι συνέπειες που προκαλεί η επιδημία και μάλιστα έχει επηρεάσει σημαντικά την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple. Η προσφορά του iPhone έχει πέσει σε κρίση. Η εταιρεία δεν μπορεί να αποσύρει την εξάρτησή της από την εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας. Σύμφωνα με αναφορές, ήδη από το 2015, τα εσωτερικά στελέχη της Apple πρότειναν μια «μεταφορά του τμήματος συναρμολόγησης τουλάχιστον ενός προϊόντος στο Βιετνάμ». Ωστόσο αυτή η μεταφορά είναι τελικά δύσκολη στην υλοποίησή της.

Στην πραγματικότητα η Apple παράγει μερικά παλιά iPhones στην Ινδία, όπως το iPhone SE. Ωστόσο η Ινδία έχει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή σε μη τοπικά κατασκευασμένα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία κάνει πολύ περισσότερα για να προσφέρει στα προϊόντα της ένα πλεονέκτημα τιμής στην τοπική ινδική αγορά. Έχουν επίσης σχέδια να παράγουν το iPhone 11 στην Ινδία. Ίσως το πρώτο νέο iPhone του 2020 να παρασκευαστεί εκτός Κίνας.

apple-iphone-store

Για την οθόνη μόνο, η Ινδία δεν μπορεί να προσφέρει ειδικευμένους εργαζόμενους. Επιπλέον η χώρα δεν μπορεί να συναντήσει την ισχυρή υποδομή που αναμένει η Apple. Για τους λόγους αυτούς δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παράγει το iPhone 11 στην Κίνα. Φυσικά, όταν μιλάμε για παραγωγή, η Apple υπογραμμίζει πάντοτε ότι το iPhone είναι «κατασκευασμένο σε όλο τον κόσμο», όχι μόνο στην Κίνα.

Παρόλο που η επιδημία του κοροναϊού της Κίνας συνεχίζει και έχει επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple, είναι ακόμα απίθανο η Apple να μεταφέρει τα προϊόντα της όπως το iPhone εκτός Κίνας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα αποσυρθεί από την Κίνα λόγω της επιδημίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή επιδημία είναι «προσωρινή» και η κυβέρνηση χειρίζεται το όλο πρόβλημα πάρα πολύ καλά.

«Μιλάμε για μικρές προσαρμογές, όχι για θεμελιώδεις αλλαγές», ανέφερε σε συνέντευξή του στην Fox Business.

Θυμηθείτε ότι η Apple άνοιξε πρόσφατα τη γραμμή παραγωγής της στην Κίνα. Σύμφωνα με την εταιρεία, προσπαθεί να αντισταθμίσει τον χαμένο χρόνο.

[via]