pos-na-dialekso-to-sosto-smartphone-gia-mena

Πώς να διαλέξω το σωστό smartphone για μένα;

Είσαστε στο Tips & Tricks, μια συλλογή πληροφοριών, οδηγών και συμβουλών για το πώς μπορείτε εύκολα να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα smartphones σας, τις εφαρμογές σας και πολλά άλλα.

 

Φτάνετε στο τέλος του συμβολαίου με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας; Είστε έτοιμοι για αναβάθμιση; Έχετε περισσότερες επιλογές από ποτέ, όταν πρόκειται για την επιλογή ενός νέου smartphone. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί να είναι κουραστικό να κοσκινίζετε τις προδιαγραφές, τις μάρκες και τα μοντέλα. Εμείς είμαστε εδώ για να το απλοποιήσουμε.

Για να καταστήσουμε τη συμβουλή αυτή όσο το δυνατόν πιο γενική, δεν θα προτείνουμε συγκεκριμένα τηλέφωνα. Όμως θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω οδηγίες για να κάνετε μια ενημερωμένη επιλογή, σχετικά με τα smartphones που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.

 

iOS έναντι Android

Για πολλούς η πλατφόρμα λογισμικού που χρησιμοποιεί το νέο τους τηλέφωνο είναι το απόλυτο κριτήριο. Για άλλους έχει ελάχιστη σημασία. Μπορεί να υπήρχαν σημαντικές διαφορές πριν χρόνια. Σήμερα όμως το iOS και το Android είναι πιο παρόμοια από ποτέ. Εξάλλου δανείζονται χαρακτηριστικά μεταξύ τους εδώ και χρόνια. Έτσι επιλογή smartphone απλοποιείται!

Οι περισσότερες από τις αγαπημένες σας εφαρμογές, από το Facebook μέχρι το Spotify, θα λειτουργούν καλά και στα δύο. Και το καθένα προσφέρει τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά που σας επιτρέπουν να κάνετε ό,τι θέλετε σε ένα σύγχρονο smartphone.

Το Android παραμένει το πιο προσαρμόσιμο κινητό λειτουργικό σύστημα. Αν θέλετε, μπορείτε να αλλάξετε μικρά πράγματα όπως την προεπιλεγμένη εφαρμογή texting ή τον browser. Μπορείτε επίσης να τα αλλάξετε όλα, αναβαθμίζοντας κάθε εικονίδιο και widget για να δημιουργήσετε ένα πραγματικά εξατομικευμένο περιβάλλον εργασίας. Οι εφαρμογές μπορούν επίσης να συνδεθούν σε βαθύτερα μέρη του τηλεφώνου και να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω σε αυτό.

Ένα παράδειγμα είναι οι εφαρμογές καταγραφής οθόνης. Και υπάρχουν αρκετές για το Android. Εκτός από το ενσωματωμένο εργαλείο της Apple, δεν θα βρείτε παρόμοιες εφαρμογές στο iOS. Απλώς δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση για να καταγράψουν τα περιεχόμενα της οθόνης. Κάθε εφαρμογή βασίζεται σε μια σειρά δικαιωμάτων (για να δείτε την τοποθεσία σας, για να χρησιμοποιήσετε το μικρόφωνο του τηλεφώνου σας και ούτω καθεξής). Το να καταγράψετε, λοιπόν, τα περιεχόμενα της οθόνης ενώ εκτελούνται άλλες εφαρμογές, είναι κάτι που η Apple δεν επιτρέπει στις εφαρμογές iOS.

iOS-vs-Android

Όπως και να’ χει, το iOS της Apple είναι πιο περιοριστικό σε όσα επιτρέπει στις εφαρμογές και στους χρήστες να κάνουν στα iPhones. Οι οπαδοί του θα έλεγαν ότι αυτό κάνει μια πιο ομαλή εμπειρία. Αντίθετα οι επικριτές του θα έλεγαν ότι είναι υπερβολικά περιοριστική. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε το Outlook και το Gmail σε ένα iPhone. Όταν όμως πατήσετε σε μια επαφή για να στείλετε ένα email, η εφαρμογή που θα ανοίξει θα είναι πάντα το Apple Mail.

Τα iPhones σχεδιάζονται επίσης για να λειτουργούν κυρίως με άλλα εργαλεία της Apple, όπως τα MacBooks και το Apple Watch. Αλλά μπορείτε ακόμα να συγχρονίσετε εύκολα το τηλέφωνό σας με το iTunes στα Windows ή να το χρησιμοποιήσετε χωρίς καθόλου υπολογιστή. Για την επιλογή smartphone μεταξύ Android και iPhone, πρέπει επίσης να σκεφτείτε τις άλλες εφαρμογές και πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε.

Παρά κάποιες από τις συζητήσεις που μπορείτε να διαβάσετε online, το Android και το iOS είναι λίγο-πολύ παρόμοια, όσον αφορά τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά. Το καθένα, βέβαια, έχει τη δική του αίσθηση και τρόπο εργασίας. Έτσι, εάν είστε ήδη στη μια πλατφόρμα ή στην άλλη, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο ενός φίλου για 10 λεπτά για να δείτε πως φαίνεται το… αντίπαλο στρατόπεδο.

 

Αποφασίστε αν θα μείνετε σε αυτό που έχετε ή αν θα το αλλάξετε

Αν δεν είστε τόσο νέοι, ώστε να παίρνετε το πρώτο σας τηλέφωνο, η επιλογή smartphone μεταξύ Android και iOS αφορά λιγότερο τη σύγκριση των δύο. Έχει περισσότερο να κάνει με το αν αξίζει η προσπάθεια για αλλαγή. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Apple και η Google θέλουν να κλειδώσουν τους χρήστες στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Έχετε επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο «οικοσύστημα» της Google (Gmail, Google Drive, Google Photos κ.λπ.); Η εναλλαγή μεταξύ Android και iOS είναι αρκετά απλή! Όλες οι εφαρμογές της Google είναι διαθέσιμες και στις δύο πλατφόρμες. Απλά εγκαταστήστε τις εφαρμογές Google στο νέο σας τηλέφωνο και είστε έτοιμοι.

Εάν όμως έχετε ήδη περάσει πολύ καιρό στην πλευρά της Apple, η μετάβαση στο Android μπορεί να είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος. Θα χρειαστεί να ξεχάσετε το iMessage, για παράδειγμα, και καμία από τις ταινίες ή εκπομπές που έχετε αγοράσει στο iTunes δεν θα λειτουργήσει στο Android. Για να τις παρακολουθήσετε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το iTunes σε έναν υπολογιστή, ένα iPad ή μια τηλεόραση Apple.

Google-develops-both-flagship-and-mid-range-Pixel-phones

Για να είμαστε σαφείς, δεν είναι αδύνατο να μεταβείτε από ένα iPhone σε ένα Android smartphone. Μπορεί όμως να είναι δύσκολο αν δεν χρησιμοποιείτε ήδη πολλές υπηρεσίες Google στο iPhone σας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σφιχτά είστε συνδεδεμένοι με τις διάφορες υπηρεσίες της Apple, όπως το iCloud και το Apple Mail. Δεν θα έχετε αυτές τις εφαρμογές στο Android. Μία σημαντική εφαρμογή της Apple που θα βρείτε στην πλατφόρμα της Google, είναι το Apple Music.

Εάν αναβαθμίζετε από ένα υπάρχον τηλέφωνο, η ευκολότερη επιλογή smartphone είναι συχνά να μείνετε σε αυτό που γνωρίζετε. Η διαδικασία θα είναι ταχύτερη και τόσο το iOS όσο και το Android σας επιτρέπουν να στεάρετε ένα καινούργιο τηλέφωνο από ένα παλιό. Κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να μεταφέρετε ανώδυνα τα πολλά σας στοιχεία στο νέο σας smartphone.

Μετά από αυτά, θα συνιστούσαμε επίσης να ελέγξετε τι μπορεί να προσφέρει η άλλη πλευρά. Αυτό σε περίπτωση που κάποιο νέο χαρακτηριστικό ή λειτουργία τραβήξει το μάτι σας ή απλά προτιμάτε το interface. Ίσως αξίζει τον κόπο να μεταπηδήσετε σε ένα iPhone, αν έχετε αγοράσει ένα MacBook και Apple TV. Ή, αντίθετα, να πάτε σε Android αν παρατηρήσετε ότι χρησιμοποιείτε κυρίως εφαρμογές Google στο iPhone σας.

Τόσο η Apple όσο και η Google θέλουν φυσικά να σας ενθαρρύνουν να βρεθείτε στο πλευρό τους. Η Apple διαθέτει μια εφαρμογή Move to iOS για Android, ενώ η Google φιλοξενεί έναν ιστότοπο Switch to Android, που σας δείχνει πώς μπορείτε να μεταφέρετε πολλά από τα περιεχόμενά σας με τη βοήθεια του Google Drive. Και οι δύο καλύπτουν φωτογραφίες, επαφές και καταχωρήσεις ημερολογίου.

 

Ελέγξτε τις προδιαγραφές

Οι προδιαγραφές του smartphone είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες με τις προδιαγραφές του υπολογιστή. Ο επεξεργαστής ελέγχει πόσο γρήγορα μπορεί να «σκεφτεί» το τηλέφωνο, η μνήμη RAM καθορίζει πόσο πολύ μπορεί να σκεφτεί το τηλέφωνο μονομιάς και ο αποθηκευτικός χώρος είναι αυτός για τις εφαρμογές, τη μουσική, τα παιχνίδια και άλλα αρχεία. Με την άνοδο των υπηρεσιών streaming που βασίζονται σε cloud, όπως το Netflix και το Spotify, ο χώρος αποθήκευσης δεν είναι τόσο σημαντικός όσο ήταν κάποτε.

Επιπλέον έχετε το μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης. Αυτά επηρεάζουν την ευκρίνεια των εικόνων και του κειμένου στην οθόνη, καθώς και το πόσο εύκολο είναι να κρατάτε το τηλέφωνο στο ένα χέρι. Οι επιλογές για… τα μικρά χέρια μειώνονται, καθώς η τάση φαίνεται να είναι για όλο και μεγαλύτερες οθόνες. Βέβαια υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μεγαλύτερα τηλέφωνα με το ένα χέρι, αν πραγματικά χρειάζεται.

Αλλά αν δεν πηγαίνετε στις απολύτως low-budget επιλογές ή στα εξαιρετικά premium high-end κινητά, οι προδιαγραφές δεν έχουν και την τεράστια σημασία. Οποιοδήποτε σύγχρονο τηλέφωνο μπορεί να τρέξει το Facebook και το Instagram και δεν χρειάζεται να ξεπουληθείτε για το πιο πρόσφατο μοντέλο. Εκτός αν θέλετε να τρέχετε σε μέγιστη ταχύτητα τα παιχνίδια κορυφαίου επιπέδου και πολύπλοκες εφαρμογές όπως οι επεξεργαστές βίντεο.

Check-the-specs

Άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε στην επιλογή smartphone, είναι η στεγανοποίηση και η προστασία από την σκόνη. Επίσης ελέγξτε εάν το τηλέφωνο δέχεται κάρτα μνήμης για επέκταση της ενσωματωμένης αποθήκευσης (μερικά Android έχουν, αλλά τα iPhones δεν έχουν). Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ασύρματη φόρτιση, την οποία προσφέρουν πολλά τηλέφωνα για επιπλέον ευκολία.

Μια από τις σημαντικότερες προδιαγραφές για οποιονδήποτε αγοραστή smartphone είναι η ποιότητα της κάμερας. Αυτή αναφέρεται συνήθως σε μεγέθη megapixel (το μέγεθος των εικόνων) και μέγεθος διαγράγματος ή αριθμός f (πόση φωτεινότητα αφήνει ο αισθητήρας). Περισσότερα megapixel και χαμηλότερος αριθμός f σημαίνει συνήθως καλύτερες εικόνες. Όμως είναι πολλοί οι παράγοντες που συνδυάζουν τον προσδιορισμό της ποιότητας μιας κάμερας smartphone.

Τα περισσότερα τηλέφωνα έρχονται πλέον με πολλαπλούς φακούς κάμερας, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε single shots. Προσέξτε για το επίπεδο οπτικού ζουμ (για να προσεγγίσετε τα θέματα), οποιαδήποτε αναφορά ενός ευρυγώνιου φακού (για μεγαλύτερη προσαρμογή στο πλαίσιο) και ειδικών λειτουργιών κάμερας για ορισμένες περιπτώσεις (όπως χαμηλό φωτισμό). Όταν σταθμίζετε την απόφαση της κάμεράς σας, θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τις επαγγελματικές κριτικές, τις αναφορές χρηστών και να δείτε δείγματα φωτογραφιών online.

Τέλος, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. Το μέγεθος της μπαταρίας του τηλεφώνου μετράται σε Μιλιαμπέρ (mAh), όπου ο μεγαλύτερος αριθμός σημαίνει περισσότερη ενέργεια. Αλλά πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως το μέγεθος της οθόνης και η ανάλυση, θα επηρεάσουν το πόσο γρήγορα εξαντλείται. Και πάλι, ελέγξτε τις online κριτικές και θεωρήστε την αναγραφόμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από τον κατασκευαστή κάπως… τσιμπημένη.

 

Επιλέξτε τη σωστή τιμή

Ίσως το πιο σημαντικό θέμα για πολλούς από εμάς όταν πρόκειται για επιλογή smartphone, είναι η τιμή. Ένας γρήγορος τρόπος να περιορίσετε τις επιλογές σας για ένα νέο τηλέφωνο, είναι απλά να ρυθμίσετε τον προϋπολογισμό σας και να δείτε τι διατίθεται στο εύρος τιμών σας.

Τα τηλέφωνα Android έχουν πολύ περισσότερα εύρη τιμών από ό,τι τα iPhones. Εκτός από τα ακριβά κινητά τηλέφωνα, οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους κατασκευαστές Android προσφέρουν επίσης αξιοπρεπείς mid-range εκδόσεις, για εκείνους με αυστηρότερο προϋπολογισμό ή με λιγότερο απαιτητικές ανάγκες. Η Apple έχει πλέον παγιώσει μια ρουτίνα κυκλοφορίας τριών iPhones ετησίως, με τα παλαιότερα να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.

Ως επί το πλείστον, τα τηλέφωνα που κοστίζουν μερικές εκατοντάδες ευρώ θα σας εξυπηρετήσουν εξίσου καλά με αυτά που προσεγγίζουν τα τέσσερα ψηφία. Ίσως όμως χρειαστεί να θυσιάσετε κάποια ανάλυση οθόνης, ποιότητα κάμερας ή ταχύτητα φόρτωσης εφαρμογών. Για τα τηλέφωνα στη λίστα σας, ανατρέξτε σε μερικές επαγγελματικές online κριτικές, για να υπολογίσετε εάν θα πάρετε ή όχι τη σωστή ποιότητα για τα χρήματά σας.

Pick-the-right-price

Μην ξεχνάτε τα ανακαινισμένα ή τα μεταχειρισμένα smartphones. Σίγουρα, παίρνετε ένα τηλέφωνο που μπορεί να είναι ελαφρώς χρησιμοποιημένο. Όμως αυτές οι συσκευές λειτουργούν συνήθως όπως και οι ολοκαίνουργιες και η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να είναι σημαντική. Βεβαιωθείτε πάντα ότι αγοράζετε από μια αξιόπιστη πηγή.

Τα παλαιότερα τηλέφωνα είναι επίσης μια επιλογή. Όταν φτάσουν τα νέα κινητά τηλέφωνα, η προηγούμενη γενιά πέφτει σε τιμή, παρόλο που είναι ακόμα αρκετά ικανή. Πραγματοποιήστε αγορές σε κορυφαία τηλέφωνα των τελευταίων 12-18 μηνών. Ίσως να εκπλαγείτε όταν δείτε τι μπορείτε να ψωνίσετε με χαμηλότερο προϋπολογισμό.

Εάν στοχεύσετε τηλέφωνα που δεν έχουν μόλις κυκλοφορήσει, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε ποια έκδοση του Android ή του iOS μπορεί να λειτουργήσει το smartphone. Tο νεότερο είναι καλύτερο όσον αφορά τη σταθερότητα, τη συμβατότητα και την ασφάλεια των συσκευών.

 

Κάντε την επιλογή σας την κατάλληλη στιγμή

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: θα πρέπει να εξετάσετε την εποχή του χρόνου, όταν σκοπεύετε να αγοράσετε. Διαφορετικά το λαμπερό νέο σας τηλέφωνο θα μπορούσε να αντικατασταθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η Apple ξεκινάει συνήθως νέα iPhones τον Σεπτέμβριο και τα Pixels της Google ακολουθούν σύντομα. Οι περισσότεροι άλλοι κατασκευαστές ανανεώνουν τα τηλέφωνά τους γύρω στο Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει.

Έτσι, αν έχετε στο μάτι ένα συγκεκριμένο τηλέφωνο, ελέγξτε πότε κυκλοφόρησε. Αν πρόκειται να κλείσει χρόνο, ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε την επόμενη έκδοση. Χρειάζεται μόνο λίγο ψάξιμο στον διαδίκτυο, για να μάθετε ποια τηλέφωνα φημολογείται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Η αγορά γύρω από την εποχή που πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα νέο τηλέφωνο, είναι μια καλή στρατηγική στην επιλογή smartphone. Μπορείτε να χαλάσετε πολλά χρήματα για να πάρετε τα τελευταία και τα μεγαλύτερα. Αντίθετα μπορείτε να επωφεληθείτε από τις αιφνίδιες πτώσεις των τιμών που αναπόφευκτα θα εφαρμοστούν στα τηλέφωνα που μόλις αντικαταστάθηκαν.

[via]