20-grigoroi-tropoi-gia-na-chrisimopoiiseis-kalytera-to-smartphone-sou

20 γρήγοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις καλύτερα το smartphone σου

Είσαστε στο Tips & Tricks, μια συλλογή πληροφοριών, οδηγών και συμβουλών για το πώς μπορείτε εύκολα να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα smartphones σας, τις εφαρμογές σας και πολλά άλλα.

Αφιέρωσε στη συσκευή σου λίγο από τον χρόνο σου

Μπορούμε να βγάλουμε και να ελέγξουμε το smartphone μας δεκάδες (ή εκατοντάδες) φορές την ημέρα. Και είναι πιθανότερο να ελέγξουμε το πόσα likes πήραμε στο Facebook ή στο Instagram, παρά να βελτιώσουμε τα settings που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία μας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη και ευκολότερη με αυτές τις εύχρηστες συμβουλές για Android και iOS smartphone. Η καθεμία μπορεί να διαρκέσει ελάχιστα! Και μπορείτε να το κάνετε ενώ περιμένετε στην τράπεζα, στο διάλειμμα για φαγητό ή όποτε έχετε μια ελεύθερη στιγμή.

Εφόσον ασχοληθείτε με όλα αυτά, θα βρείτε το τηλέφωνό σας πιο εξατομικευμένο, πιο αποδοτικό και πιο διασκεδαστικό στη χρήση.

 

01. Διαγράψτε τις παλιές φωτογραφίες

Εάν χρησιμοποιείτε το Google Photos (σε Android ή iOS) ή το iCloud Photo Library (στο iOS) για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των εικόνων και των βίντεο στο cloud, μπορείτε να διαγράψετε τα αντίγραφα από το τηλέφωνό σας και να απελευθερώσετε σοβαρό χώρο αποθήκευσης.

Στο Google Photos, πατήστε το κουμπί μενού (τρεις γραμμές, επάνω αριστερά) και στη συνέχεια επιλέξτε Free up space. Εάν χρησιμοποιείτε το iCloud Photo Library, ανοίξτε τις Settings και επιλέξτε Photos και στη συνέχεια Optimize iPhone Storage. Το κινητό σας θα διαγράψει μόνο τα τοπικά αντίγραφα, εάν γνωρίζει ότι έχετε ήδη δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας στο cloud.

 

02. Προσαρμόστε τα home screens

Τα Android και iOS διαχειρίζονται τα εικονίδια της αρχικής οθόνης αρκετά διαφορετικά. Το iOS να κινείται σε προγραμματισμένες σειρές και στήλες και το Android να σας δίνει περισσότερη ελευθερία. Ωστόσο, μπορείτε να τακτοποιήσετε τα… άπειρα εικονίδια και στα δύο λειτουργικά συστήματα, σύροντάς τα σε φακέλους.

Απλά πατήστε και κρατήστε πατημένο το εικονίδιο και, στη συνέχεια, σύρετέ το επάνω στο άλλο, για να δημιουργήσετε ένα φάκελο (στο iOS, πρέπει να περιμένετε να αρχίσουν να τρέμουν τα εικονίδια αφού τα κρατήσετε πατημένα, πριν τα μετακινήσετε). Πατήστε για να ανοίξετε το φάκελο και μπορείτε να το μετονομάσετε (Social, Παραγωγικότητα, Παιχνίδια ή ό,τι άλλο θέλετε). Τα home screens θα πρέπει να είναι πιο εύκολα στην πλοήγηση.

 

03. Βάλτε προτεραιότητες στα widget σας

Τα Widgets σας παρέχουν χρήσιμες και γρήγορες πληροφορίες και άμεση πρόσβαση σε διαφορετικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε την πρόγνωση του καιρού, τις συνθήκες κυκλοφορίας ή τη γραμμή αναζήτησης για μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Στο Android μπορείτε να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο ένα κενό τμήμα της αρχικής οθόνης και στη συνέχεια να επιλέξετε Widgets για να δείτε τα widgets που είναι διαθέσιμα από τις εφαρμογές σας.

Είναι ελαφρώς διαφορετικό στο iOS, όπου τα widgets περιορίζονται στην προβολή «Σήμερα» (μία μετακίνηση προς τα δεξιά από την αρχική οθόνη). Η ιδέα όμως είναι η ίδια. Πατήστε Edit στο κάτω μέρος της λίστας widget για να επιλέξετε τις συντομεύσεις και τα panels στα οποία έχετε πρόσβαση.

 

04. Αποκτήστε γρήγορη πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες

Τόσο το Android όσο και το iOS διαθέτουν panels που μπορείτε να «σύρετε», που είναι γεμάτα με εικονίδια για λειτουργίες του smartphone που μπορεί να χρησιμοποιείτε τακτικά, όπως ο φακός ή το airplane mode. Στο Android αυτό το panel ονομάζεται Quick Settings και στο iOS ονομάζεται Control Center.

Αυτές οι συντομεύσεις μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμες. Όμως δεν χρειάζεται να συμβιβαστείτε με την προεπιλεγμένη επιλογή και διάταξη. Στο Android τραβήξτε προς τα κάτω το πάνελ των Quick Settings με δύο δάχτυλα κάτω από το επάνω μέρος της οθόνης. Στη συνέχεια πιέστε το εικονίδιο με το μολύβι (κάτω αριστερά) για να ξεκινήσετε την προσαρμογή. Στο iOS ανοίξτε τα Settings και στη συνέχεια μεταβείτε στο Control Center και Customize Controls για να πραγματοποιήσετε επεξεργασίες.

 

05. Πληκτρολογήστε με τον ψηφιακό βοηθό σας

Εάν βρίσκεστε σε βιβλιοθήκη ή σε στάση λεωφορείου, τότε δεν θέλετε να κάνετε ερωτήσεις δυνατά στη Siri και στο Google Assistant. Μπορείτε όμως να επιλέξετε να τα πληκτρολογήσετε. Αυτό είναι πραγματικά πολύ απλό στο Android. Με τον Assistant στην οθόνη, πατήστε τις έγχρωμες κουκίδες στο κάτω μέρος και μετά το εικονίδιο του πληκτρολογίου. Εάν πληκτρολογήσετε κάτι στο Google Assistant, θα απαντήσει αυτόματα.

Η Siri απαιτεί λίγο περισσότερη διαμόρφωση. Από τα Settings, μεταβείτε στο General, στην Accessibility, στη Siri και, στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το Type to Siri. Αν δεν θέλετε την Siri να απαντήσει ηχητικά, αλλάξτε την παρακάτω επιλογή σε Hands-Free Only. Έτσι κάθε φορά που θα πληκτρολογείτε μια ερώτηση ή εντολή, η Siri θα απαντά γραπτώς.

Type-to-your-digital-assistant

 

06. Χαμηλώστε τις θορυβώδεις ειδοποιήσεις

Αν μια εφαρμογή αποσπά την προσοχή σας περισσότερο από όσο θέλετε, δεν χρειάζεται να το υποστείτε άλλο! Εάν γνωρίζετε πού να τα αναζητήσετε, τόσο το Android όσο και το iOS έχουν εξελιχθεί ώστε να έχουν κάποιες αρκετά προηγμένες λειτουργίες διαχείρισης ειδοποιήσεων.

Εσείς στο Android πρέπει να κατευθυνθείτε στα Settings, να επιλέξετε Apps & notifications και να πατήσετε σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων. Όσοι από εσάς είστε χρήστες iOS, κατευθυνθείτε στα Settings και μετά αγγίξτε Notifications. Επιλέξτε μια εφαρμογή από τη λίστα για να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο σας ειδοποιεί. Ή απλώς για να απενεργοποιήσετε εντελώς τις ειδοποιήσεις για αυτήν.

 

07. Ησυχάστε κατά τη νύχτα

Μιλώντας για προσαρμογή των ειδοποιήσεων, μπορείτε να ρυθμίσετε το Do Not Disturb για την ώρα του ύπνου σας. Αυτό σημαίνει σημαίνει ότι δεν θα σας ξυπνήσουν τα τηλέφωνα ή οι δυνατές ειδοποιήσεις στη μέση της νύχτας. Οι ειδοποιήσεις συνεχίζονται αλλά σιωπηλά.

Στο Android, κατευθυνθείτε στο Settings, στη συνέχεια Sound και Do not Disturb. Στο iOS, επιλέξτε Do not Disturb από τα Settings. Και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες ώρες για να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί μόνο του. Μπορείτε επίσης να επιτρέψετε κλήσεις και ειδοποιήσεις από συγκεκριμένες επαφές, εάν νομίζετε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να σας βρουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

08. Χρησιμοποιήστε το smartphone υπεύθυνα

Το Android και το iOS σας επιτρέπουν τώρα να ορίσετε χρονοδιακόπτες σε συγκεκριμένες εφαρμογές, για να σας βοηθήσουν να τις χρησιμοποιήσετε υπεύθυνα και να αποκτήσετε ισορροπία μεταξύ του τηλεφώνου σας και της πραγματικής σας ζωής.

Εάν χρησιμοποιείτε το Android smartphone, επιλέξτε Digital Wellbeing & parental controls από τα Settings. Έπειτα πατήστε Dashboard και επιλέξτε μια εφαρμογή για να ορίσετε ένα ημερήσιο όριο λειτουργίας της. Εάν βρίσκεστε σε iOS, ανοίξτε τα Settings και επιλέξτε Screen Time. Στη συνέχεια πατήστε το όνομα του iPhone σας και επιλέξτε μια εφαρμογή για να θέσετε περιορισμούς σε αυτήν.

 

09. Αναγνωρίστε άτομα από τον ήχο κλήσης τους

Σκεφτείτε: το smartphone σας κουδουνίζει από την άλλη πλευρά του δωματίου. Σηκώνεστε από την εκπληκτικά άνετη θέση του καναπέ σας και κάνετε την προσπάθεια να μάθετε ποιος είναι ή το αφήνετε να κουδουνίσει; Δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να αφήσετε την άνεση του καναπέ σας. Μπορείτε να αντιστοιχίσετε συγκεκριμένους ήχους κλήσης και ειδοποιήσεις σε συγκεκριμένες επαφές στο τηλέφωνό σας. Έτσι θα γνωρίζετε (χωρίς καν να ελέγξετε) εάν το άτομο που προσπαθεί να σας βρει είναι κάποιος με τον οποίο θέλετε να μιλήσετε ή όχι.

Στο Android μπορείτε να το διαχειριστείτε από τις Επαφές, αγγίζοντας μια επαφή και στη συνέχεια αγγίζοντας το κουμπί μενού (τρεις τελείες, επάνω δεξιά) και επιλέγοντας Set ringtone. Για να ορίσετε προσαρμοσμένους ήχους SMS, πρέπει να μεταβείτε στην εφαρμογή μηνυμάτων SMS, να ανοίξετε μια συνομιλία και, στη συνέχεια, να πατήσετε το κουμπί μενού, Details και Notifications. Στο iOS ανοίξτε τις Επαφές και, στη συνέχεια, επιλέξτε μια επαφή και επιλέξτε Edit. Μετακινηθείτε προς τα κάτω στο Ringtone και Text Tone για να κάνετε αλλαγές.

 

10. Κάντε το smartphone να αναβοσβήνει

Το τηλέφωνό σας τείνει να χαθεί στα σκοτεινά βάθη της τσάντας ή του backpack σας; Μπορεί να είναι χρήσιμο να ανάψει το φλας της πίσω κάμερας όταν λάβετε κλήση ή κείμενο. Αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει στο iOS. Από τις ρυθμίσεις επιλέξτε General, Accessibility και LED Flash for Alerts.

Είναι λίγο πιο περίπλοκο στο Android όμως. Ορισμένα τηλέφωνα Android, όπως τα smartphone Samsung και LG, έχουν την επιλογή στο Settings. Μεταβείτε στην επιλογή Accessibility και Hearing για να τα βρείτε. Άλλα Android κινητά δεν έχουν τέτοια επιλογή. Όμως μια δωρεάν εφαρμογή, όπως το Flash Alerts, θα κάνει τη δουλειά.

 

11. Επιταχύνετε την πληκτρολόγηση

Εάν υπάρχουν φράσεις τις οποίες πληκτρολογείτε συχνά, τότε μπορείτε να ορίσετε μακροεντολές κειμένου στο τηλέφωνό σας. Πληκτρολογήστε απλώς δύο ή τρία γράμματα και το τηλέφωνό σας θα τα επεκτείνει σε μια πλήρη φράση.

Εάν είστε χρήστης Android, ανοίξτε τα Settings και επιλέξτε System, Languages & input, Advanced και Personal dictionary. Εάν χρησιμοποιείτε iOS, πρέπει να μεταβείτε στα Settings και να επιλέξετε General, Keyboard και Text Replacement.

Speed-up-your-typing

 

12. Χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιο με το ένα χέρι

Σχετικά με το θέμα των πληκτρολογίων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοs martphone σας πιο εύκολα με το ένα χέρι, μεταβαίνοντας στη λειτουργία one-handed mode. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κινητό με μεγάλη οθόνη.

Με το πληκτρολόγιο Android στην οθόνη, πατήστε παρατεταμένα το κόμμα. Στη συνέχεια σύρετε προς τα επάνω και προς τα δεξιά στο εικονίδιο λειτουργίας με το ένα χέρι. Χρησιμοποιήστε το εικονίδιο βέλους για εναλλαγή πλευρών και το εικονίδιο επεκτάσεως για να επαναφέρετε το πληκτρολόγιο στο κανονικό. Με το πληκτρολόγιο iOS, πατήστε και κρατήστε πατημένο το εικονίδιο της υδρογείου σφαίρας. Μετά επιλέξτε για αριστερά ή δεξιά. Όταν τελειώσετε, το εικονίδιο με το βέλος σας επαναφέρει στην κανονική λειτουργία.

 

13. Βγάλτε φωτογραφίες όταν τραβάτε βίντεο

Θέλατε ποτέ να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο τη στιγμή που γράφετε ένα βίντεο; Ίσως θέλετε μια μικρογραφία για να απεικονίσετε το βίντεο αργότερα όταν το ανεβάσετε στο web. Ή απλώς είδατε κάτι εξαιρετικό και θέλετε να το απαθανατίσετε!

Τόσο το Android όσο και το iOS σας επιτρέπουν να το κάνετε αυτό πολύ εύκολα. Ενώ κάνετε εγγραφή βίντεο στην προεπιλεγμένη εφαρμογή κάμερας για Android ή iOS, θα δείτε ένα αχνό κουμπί λήψης μαζί με την μεγάλη κόκκινη εγγραφή βίντεο. Απλώς αγγίξτε το για να τραβήξετε μια φωτογραφία.

 

14. Σύνδεση με ιστότοπους από την αρχική οθόνη

Σίγουρα υπάρχουν ιστοτόποι που ανοίγετε πάντα (ίσως τα αγαπημένα σας νέα ή ιστότοποι αθλημάτων). Μπορείτε να πληκτρολογήσετε συντομεύσεις για αυτούς τους ιστότοπους στην αρχική οθόνη του τηλεφώνου σας. Το άνοιγμα του site θα είναι το ίδιο απλό με την εκκίνηση μιας εφαρμογής.

Στο Chrome για Android, μπορείτε να το κάνετε αγγίζοντας το κουμπί μενού (τρεις τελείες, κάτω δεξιά) και επιλέγοντας Add to Home screen. Στο Safari στο iOS, πρέπει να πατήσετε το κουμπί κοινής χρήσης (το βέλος που βγαίνει από ένα κουτί) και, στη συνέχεια, επιλέξτε Add to Home screen.

 

15. Κάντε mirror την οθόνη του smartphone σας

Μερικές φορές μπορεί να είναι πρακτικό να μεταφέρετε την οθόνη του τηλεφώνου σας σε μια μεγάλη οθόνη. Τόσο το Android όσο και το iOS μπορούν να το κάνουν αυτό. Απλώς χρησιμοποιούν διαφορετικές πλατφόρμες.

Στο Android ανοίξτε τα Quick Settings, με δύο δάχτυλα σύρετε προς τα κάτω από το επάνω μέρος της οθόνης και, στη συνέχεια, σύρετε το δάχτυλό σας προς τα αριστερά και επιλέξτε Screen Cast. Έτσι μπορείτε να κάνετε mirror την οθόνη σε οποιαδήποτε συσκευή Chromecast. Στο iOS ανοίξτε το Control Center σύροντας προς τα κάτω το επάνω μέρος της οθόνης και πατήστε το Screen Mirroring. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα AirPlay, όπως μια Apple TV.

Mirror-your-phone-screen

 

16. Αλλάξτε σε dark theme

Οι τελευταίες εκδόσεις του Android και του iOS περιλαμβάνουν dark modes σε όλο το σύστημα. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε εάν θέλετε να ξεκουραστούν τα μάτια σας ή αν νομίζετε ότι η πιο σκούρα λειτουργία φαίνεται ομορφότερη από την πιο ανοιχτόχρωμη.

Εάν βρίσκεστε στο Android, μεταβείτε στα Settings και κάντε κλικ στο Accessibility και Dark theme. Στο iOS θα πρέπει να κατευθυνθείτε στην επιλογή Display & Brightness στα Settings. Στη συνέχεια επιλέξτε Dark.

 

17. Φροντίστε να διαρκέσει περισσότερο η μπαταρία

Τόσο το Android όσο και το iOS διαθέτουν λειτουργίες διαχείρισης μπαταρίας που εκκινούν όταν η μπαταρία είναι χαμηλή. Περιορίζουν τον αριθμό των εφαρμογών που μπορούν να εκτελούνται στο παρασκήνιο, μειώνουν τον αριθμό των φορών που οι εφαρμογές μπορούν να ελέγξουν για ενημερώσεις και εφαρμόζουν διάφορες άλλες τροποποιήσεις που θα κάνουν τη μπαταρία σας να διαρκεί περισσότερο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να ξεμείνει το smartphone σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτές τις λειτουργίες χειροκίνητα.

Μπορείτε να αρχίσετε να περιορίζετε τη χρήση της μπαταρίας όποτε θέλετε, ακόμα κι αν η μπαταρία σας είναι στο 75% ή στο 50%. Στο Android κατευθυνθείτε στα Settings και μετά στην επιλογή Battery και Battery Saver. Στο iOS ανοίξτε τα Settings και κατόπιν επιλέξτε Battery και Low Power Mode.

 

18. Κάνετε ευκολότερη την ανάγνωση κειμένου

Εάν αγωνίζεστε να διαβάσετε το κείμενο που εμφανίζεται στην οθόνη του smartphone σας, μην ανησυχείτε! Το τηλέφωνό σας περιλαμβάνει μια ρύθμιση για την αύξηση του μεγέθους κειμένου για όλες τις εφαρμογές σας και για το λειτουργικό σύστημα.

Αν είστε χρήστης Android, ανοίξτε τα Settings και επιλέξτε Display, Advanced και Font size. Στο iOS, από την άλλη πλευρά, πρέπει να μεταβείτε στα Settings και στη συνέχεια να επιλέξετε General, Accessibility και Larger Text. Καθώς θα κάνετε προσαρμογές, θα τις βλέπετε και στην οθόνη.

 

19. Μην αφήσετε το τηλέφωνό σας να διαταράξει τον ύπνο σας

Τόσο το Android όσο και το iOS περιλαμβάνουν επιλογές για να μειώσετε την ποσότητα μπλε φωτός που εκπέμπει η οθόνη του τηλεφώνου σας. Το μπλε φως έχει συσχετιστεί με την παρεμπόδιση της μελατονίνης, που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου μας. Οπότε όσο περισσότερο εκτίθεστε σε αυτή, τόσο χειρότερα θα κοιμηθείτε.

Είναι καλή ιδέα να ρυθμίσετε την οθόνη σας σε πιο θερμές αποχρώσεις κατά τη νύχτα για να αποφευχθεί αυτό. Στο Android σύρετε με δύο δάχτυλα προς τα κάτω από την κορυφή της οθόνης. Στη συνέχεια πατήστε το κουμπί Night Light στο Quick Settings. Στο iOS ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και μετά πατήστε Display & Brightness και Night Shift.

 

20. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία έκτακτης ανάγκης του smartphone σας είναι ενημερωμένα. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε κάποιο ατυχές συμβάν, που κάποιος θα πρέπει να γνωρίζει ποιον να καλέσει. Αυτές οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως το όνομά σας, τον τύπο αίματος, τις αλλεργίες σε τρόφιμα, την ηλικία, τις επαφές έκτακτης ανάγκης και αν είστε δωρητής οργάνων ή όχι.

Με το Android, ανοίξτε τα Settings και επιλέξτε About phone και Emergency information. Στο iOS πρέπει να ανοίξετε την εφαρμογή Health και στη συνέχεια να πατήσετε Medical ID. Αυτά τα δεδομένα είναι προσβάσιμα από την οθόνη κλειδώματος του τηλεφώνου σας, οπότε ο καθένας θα μπορεί να τα δει.

[via]