poio-einai-to-kalytero-smartphone-gia-mena

Πώς να αποφασίσω ποιο είναι το καλύτερο smartphone για μένα;

Προτείνουμε τρόπους για να επιλέξεις το καλύτερο smartphone που σου ταιριάζει

 

Apple ή Android; Φτηνή ή premium έκδοση; Μάθε πώς μπορείς να αγοράσεις το σωστό κινητό τηλέφωνο, πώς να εντοπίσεις την καλύτερη σχέση προϊόντος και κόστους και ποιες εταιρείες είναι πιο αξιόπιστες.

Ένα υπέροχο κινητό τηλέφωνο μπορεί να πάρει τη θέση της φωτογραφικής σου μηχανής. Ή να σε κρατήσει ενήμερο εν κινήσει και να σε… διασκεδάσει. Και ακόμα να έχεις αρκετή μπαταρία, όταν επιστρέψεις στο σπίτι!

Αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένα μοντέλο που να μπορεί να επιτύχει από όλες τις απόψεις. Με τις τιμές να αυξάνονται και με περισσότερα μοντέλα από ποτέ για να διαλέξεις, μπορούμε να βοηθήσουμε να βεβαιωθείς ότι ξοδεύις τα χρήματά σου με σύνεση, σε ένα τηλέφωνο που θα διαρκέσει.

Διάβασε παρακάτω τον σύντομο και περιεκτικό οδηγό μας, για συμβουλές σχετικά με το σωστό λειτουργικό σύστημα, τη μάρκα και τι πρόσθετα χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναζητήσεις.

poio-einai-to-kalytero-smartphone-gia-mena-2

Πόσα πρέπει να πληρώσω για ένα κινητό τηλέφωνο;

Μπορείς να ξοδέψεις οτιδήποτε από περίπου 20€ έως και πάνω από 1.000€ για το… καλύτερο smartphone!

Αν θέλεις ένα κορυφαίο premium τηλέφωνο όπως της Apple ή της Samsung, θα πρέπει να… ξεχάσεις τουλάχιστον 700€ από την τσέπη σου. Τέτοια μοντέλα διαθέτουν συνήθως μια μεγάλη, εξαιρετικά λεπτομερή και ζωντανή οθόνη. Επιπλέον θα έχουν όλα τα πρόσφατα χαρακτηριστικά, που μπορούν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε από έναν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων έως τάχιστη φόρτιση και waterproofing.

Για περίπου κάτω από τα μισά χρήματα, θα βρεις τηλέφωνα με μια καλή οθόνη, μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας και μια αξιοπρεπή φωτογραφική μηχανή. Με αυτά κατά νου, μπορεί να μην έχουν όλα τα επιθυμητά… μπλιμπλίκια… και είναι πολύ πιθανό να έχουν ένα πλαστικό φινίρισμα και όχι το κομψό μεταλλικό περίβλημα, που βρίσκεται στα ακριβότερα μοντέλα.

Ψάχνεις για ένα τηλέφωνο που μπορεί απλά να διαχειρίζεται τις καθημερινές εργασίες; Ίσως να είσαι σε θέση να δαπανήσεις περίπου 150-200€. Τα τηλέφωνα αυτού του εύρους τιμών θα πρέπει να έχουν άνετη περιήγηση στο διαδίκτυο, να πραγματοποιούν αναζητήσεις από το Google και να λαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις. Μπορεί όμως να μην είναι σε θέση να «τρέξουν» τα πιο πρόσφατα και πιο απαιτητικά παιχνίδια και εφαρμογές.

Αν θέλεις απλώς τη φθηνότερη δυνατή επιλογή, συνιστούμε να μην δώσεις κάτω από 100€, για να αποφύγεις να βρεθείς με κάτι εντελώς άχρηστο.

Επομένως δεν υπάρχει σκληρή και γρήγορη σχέση μεταξύ τιμής και ποιότητας. Υπάρχουν εξαιρετικές αγορές που μπορεί να κοστίζουν γύρω στα 300€. Υπάρχουν όμως και μερικά ακριβά κινητά τηλέφωνα που, δυστυχώς, προσφέρουν απογοητευτική ποιότητα.

 

iOS ή Android: ποιο λειτουργικό σύστημα είναι το καλύτερο;

Το λειτουργικό σύστημα (OS) είναι το software που «τρέχει» το τηλέφωνό σου. Καθορίζει την εμφάνιση του μενού και ποιες εφαρμογές μπορεί να εκτελέσει και παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο εύκολο είναι να το χρησιμοποιήσεις. Υπάρχουν δύο κύριοι υποψήφιοι για να διαλέξεις: iOS (Apple iPhones) και Android.

poio-einai-to-kalytero-smartphone-gia-mena-3

Apple iOS

Όλα τα iPhones χρησιμοποιούν το iOS και, αντίθετα με το Android, η εμπειρία χρήσης του λειτουργικού συστήματος είναι γενικά παρόμοια, ανεξάρτητα από το iPhone που αγοράζεις. Οι νέες ενημερώσεις για το iOS κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Όμως μερικά παλαιότερα iPhones μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν μόνο παλαιότερες εκδόσεις. Για παράδειγμα, μόνο iPhones από το iPhone 5s και άνω μπορούν να τρέξουν iOS 11.

Εάν το iPhone σου δεν είναι συμβατό, θα χάσεις μερικές από τις πιο πρόσφατες εφαρμογές, τις λειτουργίες και τις ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας που εξέδωσε η Apple.

  • Υπέρ Είναι εύκολο στη χρήση και γρήγορο να το μάθεις, ακόμα κι αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ smartphone. Παρέχει πρόσβαση στο Apple app store, όπου οι εφαρμογές ελέγχονται πριν από την κυκλοφορία, ώστε να είσαι σίγουρος ότι είναι ασφαλείς στη χρήση.
  • Κατά Τα Apple iPhones είναι ακριβά. Βέβαια, εάν δεν έχεις εμμονή με την τελευταία λέξη της μόδας, μπορείς να βρεις φθηνότερες προσφορές σε παλαιότερες συσκευές. Επίσης τα iPhones της Apple δεν διαθέτουν υποδοχή κάρτας micro-SD. Επομένως θα πρέπει να επιλέξεις προσεκτικά τη χωρητικότητα μνήμης, για μην ξεμείνεις από χώρο για τις εφαρμογές, τη μουσική και τη συλλογή φωτογραφιών.

poio-einai-to-kalytero-smartphone-gia-mena-4

Android

Το Android σχεδιάστηκε από την Google και χρησιμοποιείται από πολλούς κατασκευαστές. Το διαθέτουν οι μεγαλύτερες φίρμες όπως η Samsung, η Huawei και η Motorola, αλλά και αναπτυσσόμενες εταιρείες όπως η OnePlus και η Honor. Το Android φαίνεται και συμπεριφέρεται ελαφρώς διαφορετικά, ανάλογα με το ποιος κατασκευάζει το smartphone, αλλά τα βασικά είναι ουσιαστικά τα ίδια.

  • Υπέρ Είναι γενικά εύκολο στη χρήση, εξαιρετικά προσαρμόσιμο και παρέχει πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, παιχνιδιών και ψυχαγωγίας που διατίθενται από το Google Play store. Υπάρχει επίσης πληθώρα τηλεφώνων Android για να επιλέξεις, όποιος κι αν είναι ο προϋπολογισμός σου.
  • Κατά Στο παρελθόν το Android ήταν ελαφρώς πιο ευάλωτο σε επίθεση σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα της Apple. Αυτό όμως αρχίζει να αλλάζει τώρα. Η Google δίνει περισσότερη έμφαση στον έλεγχο εφαρμογών στο app store και επιδιορθώνει θέματα ασφαλείας τους, πριν κυκλοφορήσουν στο Google Play store. Μερικές φορές ο κατασκευαστής και ο παροχέας του δικτύου μπορεί να αργούν την κυκλοφορία Android updates στους χρήστες.

 

Τι μέγεθος τηλεφώνου πρέπει να αγοράσω;

Τα smartphones γίνονται όλο και μεγαλύτερα, με τα μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας που κυμαίνονται από 5,5 με 6 ίντσες ή και περισσότερο. Ενώ τα μεγαλύτερα τηλέφωνα είναι ιδανικά για την παρακολούθηση ταινιών και την περιήγηση στο διαδίκτυο, δεν ταιριάζουν σε όλους. Αρκετοί τα βρίσκουν πολύ μεγάλα και δύσκολο να τα κρατήσουν και θα προτιμούσαν ένα μοντέλο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άνετα με το ένα χέρι.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε ποιο μέγεθος είναι το καλύτερο smartphone για σένα, είναι να προσπαθήσεις να κρατήσεις μερικά σε ένα κατάστημα. Εάν θέλεις κάτι που θα γλιστρήσει πιο εύκολα στην τσέπη ή στην τσάντα σου, πάρε ένα τηλέφωνο 4-5 ιντσών.

poio-einai-to-kalytero-smartphone-gia-mena-6

Χρειάζομαι ένα καινούργιο τηλέφωνο;

Ίσως όχι. Ένας τρόπος για να πάρεις μια καλή έκπτωση σε ένα τηλέφωνο, είναι να αγοράσεις second-hand ή ένα ανακαινισμένο μοντέλο. Αυτό είναι συνήθως ένα τηλέφωνο που έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά έχει αποκατασταθεί και είναι σαν καινούργιο ή έχει βαθμολογηθεί σε ένα ορισμένο επίπεδο ποιότητας. Η αγορά μεταχειρισμένων τηλεφώνων είναι δημοφιλής, αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός στο τι αγοράζεις.

 

Χρειάζομαι ένα αδιάβροχο τηλέφωνο;

Μπορεί να μπεις σε πειρασμό για ένα water-resistant smartphone, εάν έχεις ακόμη εφιάλτες από τότε που έριξες το κινητό σου στο γεμάτο νεροχύτη, το βύθισες αμέσως σε μια τσάντα ρύζι και πέρασες τις επόμενες 48 ώρες ελπίζοντας ότι όλα θα ήταν καλά. Όλο και περισσότερα τηλέφωνα ισχυρίζονται ότι είναι αδιάβροχα. Όμως αυτά είναι συνήθως τα κάπως πιο… «τσιμπημένα» μοντέλα της αγοράς.

Έχε υπόψη ότι ορισμένα τηλέφωνα απαιτούν υψηλότερη αδιαβροχοποίηση από άλλα. Για παράδειγμα, η Apple λέει ότι τα iPhone 8 και 8 Plus μπορούν να επιβιώσουν σε βύθιση 1 μέτρου νερού για 30 λεπτά, ενώ η Samsung λέει ότι τα Galaxy S8, S7 και S7 Edge εξακολουθούν να λειτουργούν αφού βυθιστούν σε 1,5 μέτρο νερό για τον ίδιο χρόνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι βλέπουμε κάποια περισσότερα τηλέφωνα μεσαίας κατηγορίας με στεγανοποίηση. Τα Samsung Galaxy A3 (2017) και A5 (2017) έχουν και τα δύο IP68, καθιστώντας τα ανθεκτικά στο νερό, όπως και η πιο ακριβή σειρά S-series. Αυτή η στεγανοποίηση τα καθιστά πιο αδιάβροχα από τα iPhone 8 και 8 Plus. Φυσικά, μερικά ακριβότερα τηλέφωνα, όπως το OnePlus 5T, δεν είναι καθόλου ανθεκτικά στο νερό.

poio-einai-to-kalytero-smartphone-gia-mena-6

Ποια εταιρεία κινητών είναι πιο αξιόπιστη;

Το μεγαλύτερο θέμα που έχουν οι περισσότεροι με τα κινητά τους, έχει να κάνει με την μπαταρία. Σχεδόν ένας στους πέντε αναφέρει θέματα με τηλέφωνα που δεν μπορούν να φορτίσουν ή που αδειάζει γρήγορα η μπαταρία τους.

Υπάρχουν πολλά δεδομένα online, σχετικά με την αξιοπιστία όλων των smartphones των μεγάλων εταιρειών. Για αρκετά μοντέλα έχουμε συλλέξει και παρουσιάσει κι εμείς στο blog μας, όπου μπορείς να ανατρέξεις. Μελετώντας τα μπορείς να καταλήξεις ευκολότερα στο καλύτερο smartphone για σένα.

 

Ποια είναι η καλύτερη μάρκα smartphones;

Ενώ η Apple και η Samsung είναι δημοφιλείς μάρκες, σίγουρα δεν είναι οι μόνες επιλογές για να διαλέξεις. Έχουμε δοκιμάσει αρκετά μοντέλα από τις δυνατές έως σήμερα εταιρείες. Ακόμη κι εκείνα που αρχίζουν να έχουν πραγματικά έντονο αντίκτυπο, όπως η Huawei.

Το σίγουρο είναι πως δεν παίρνεις πάντα αυτό που πληρώνεις. Αρκεί βέβαια να γνωρίζεις τι είναι αυτό που θέλεις. Τότε μπορείς να αποκτήσεις  το καλύτερο smartphone για σένα και με μία συσκευή της λεγόμενης μεσαίας κατηγορίας. Διαφορετικά, οι λεγόμενες ναυαρχίδες των εταιρειών είναι εκείνες που σίγουρα «φορούν» ότι πιο νέο στην αγορά.

[via]