6-kindynoi-tis-chrisis-smartphone-me-spasmeni-othoni

6 κίνδυνοι της χρήσης smartphone με σπασμένη οθόνη

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της χρήσης ενός κινητού με σπασμένη οθόνη;

Παλιότερα, τις ημέρες των πρώτων (και πολύ ανθεκτικών) κινητών, η πτώση του τηλεφώνου δεν ήταν μεγάλη υπόθεση. Το σήκωνες, το καθάριζες λίγο στο… παντελόνι και το έβαζες πάλι στην τσέπη.

Σήμερα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα… Αν σου πέσει το smartphone, σταματά για λίγο ο χρόνος απ’ την… τρομάρα! «Έσπασε η φοβερή μου οθόνη;».

Οι σημερινές οθόνες των smartphones, όσο εξελιγμένες κι αν είναι τεχνολογικά, είναι ευκολότερο από παλιά να ραγίσουν ή να σπάσουν. Και τα προβλήματα δεν είναι μόνο αισθητικά. Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα λειτουργίας ή παραγωγικότητας. Μπορεί να προκύψουν ακόμη και προβλήματα υγείας, όταν χρησιμοποιείς μια ραγισμένη ή σπασμένη οθόνη.

Δεν είναι τυχαίο που η Samsung, στον Οδηγό Εγγύησης για την Υγεία και την Ασφάλεια (ΗΠΑ), αναφέρει ρητά ότι οι χρήστες smartphone θα πρέπει να σταματήσουν τη χρήση της συσκευής εάν η οθόνη ραγίσει ή σπάσει, επειδή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.

6-kindynoi-tis-chrisis-smartphone-me-spasmeni-othoni-2

Παρακάτω παραθέτουμε τους κυριότερους κινδύνους που αντιμετωπίζεις, εφόσον συνεχίσεις να χρησιμοποιεί κινητό με ραγισμένη ή σπασμένη οθόνη:

1] Βλάβη οθόνης αφής

Ένα τηλέφωνο με σπασμένη οθόνη δεν γίνεται καλύτερο με τον χρόνο… Το πρώτο πράγμα που ρισκάρεις ως προς τη λειτουργία, είναι η ικανότητα του touch screen του τηλεφώνου σου. Μπορεί να αρχίσει να παίρνει περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στο άγγιγμα των δακτύλων σου. Ακόμη χειρότερα; Να σταματήσει εντελώς!

Οι κατεστραμμένες οθόνες τηλεφώνου είναι επίσης επιρρεπείς στα έλαια των δακτύλων. Επίσης η σκόνη και σκουπιδάκια βρίσκουν δίοδο μέσα από τις ρωγμές, κάτι που μπορεί σιγά-σιγά να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στο τηλέφωνο.

 

2] Απώλεια Προστασίας

Η οθόνη προστατεύει τα εσωτερικά μέρη της συσκευής από εξωτερικά στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στη συσκευή. Για παράδειγμα: συνήθως καθαρίζεις την οθόνη του κινητού σου με ένα υγρό πανί· όμως με ραγισμένη την οθόνη, αυτό πλέον δεν είναι ενδεδειγμένο. Κι αυτό επειδή το υγρό μπορεί να διαρρεύσει μέσα από τις ρωγμές και να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στο τηλέφωνο.

Επίσης, εάν διαθέτεις ένα από τα νεότερα smartphones που είναι water-resistant, μια ραγισμένη οθόνη ακυρώνει αυτή τη λειτουργία.

 

3] Θραύσματα στο δάχτυλό σου

Η σπασμένη οθόνη του τηλεφώνου βάζει τα δάχτυλά σου σε κίνδυνο κοψίματος, αν τη λειτουργείς όπως και πριν σπάσει ή ραγίσει. Αν η οθόνη του τηλεφώνου σου έχει σοβαρές ρωγμές, θα μπορούσες ενδεχομένως να βλάψεις τον εαυτό σου με μικρά θραύσματα γυαλιού.

6-kindynoi-tis-chrisis-smartphone-me-spasmeni-othoni-3

 

4] Κόπωση των ματιών

Ένα smartphone διαθέτει οθόνη υψηλής ευκρίνειας, που σου προσφέρει μία εξαιρετική εμπειρία προβολής. Όταν όμως η οθόνη HD σπάσει, θα καταλήξεις με κουρασμένα μάτια. Θα είναι δυσκολότερο να κοιτάξεις την οθόνη και να προβάλεις το περιεχόμενο, λόγω των ραγισμένων περιοχών.

Θα χρειαστεί να περάσεις περισσότερο χρόνο για να εκπαιδεύσεις τα μάτια σου να… αποκρυπτογραφήσουν τα άρθρα που διαβάζεις ή τα πιο πρόσφατα posts που παρακολουθείς στα social media. Μια ραγισμένη ή σπασμένη οθόνη κάνει τη ματιά που θα ρίξεις στο κινητό σου πολύ δυσκολότερη απ’ ότι πρέπει να είναι.

 

5] Οδικός κίνδυνος

Τα smartphones είναι εξοπλισμένα με GPS και χάρτες, για να βοηθούν τους χρήστες να πλοηγούνται σε άγνωστους δρόμους και πόλεις. Οι οδηγοί ρίχνουν συχνά γρήγορες ματιές στους χάρτες του τηλεφώνου τους ενώ οδηγούν. Αυτό γίνεται πολύ πιο δύσκολο έργο με μία ραγισμένη οθόνη και ίσως αναγκάσει τους οδηγούς να χάσουν την προσοχή από το δρόμο.

Οι σπασμένη οθόνη αναγκάζει τους οδηγούς να απομακρύνουν τα μάτια τους από το δρόμο για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα, όταν χρησιμοποιούν το GPS του smartphone. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο οδικής ασφαλείας.

 

6] Έκθεση σε επιβλαβή ακτινοβολία

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει την ραδιοσυχνότητα από τα κινητά τηλέφωνα ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δηλώνει περαιτέρω ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες, για να πει κανείς ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία των χρηστών. Επομένως τα smartphones πιθανώς εκπέμπουν ήδη επιβλαβή ακτινοβολία.

Εάν λοιπόν τα εσωτερικά συστήματα του τηλεφώνου εκτίθενται μέσω των ρωγμών της οθόνης, ενδέχεται να υπάρξουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία του χρήστη.

 

Συμπέρασμα

Η χρήση τηλεφώνων με ραγισμένες ή σπασμένες οθόνες δεν είναι μόνο απερίσκεπτη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγικότητα αλλά και την υγεία σου. Βεβαιώσου ότι λαμβάνεις τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως τη χρήση προστατευτικών θηκών, tempered glasses κ.λπ., για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο. Εφόσον όμως έχει ραγίσει ή σπάσει, το ιδανικό θα είναι να αντικατασταθεί άμεσα!

Γνωρίζεις άλλους κινδύνους που παρουσιάζονται με τη χρήση σπασμένων οθονών smartphones; Στείλε μας ένα μήνυμα!

 

Sharing is caring!

 

[via]