διαφημιστική απάτη σε Android apps

Ευτυχώς εντοπίστηκε μεγάλη διαφημιστική απάτη σε Android apps και σε πολλούς ιστότοπους

Ξεσκεπάστηκε μια νέα διαφημιστική απάτη γιγαντιαίων διαστάσεων, αφού βρέθηκαν πάνω από 125 Android εφαρμογές και ιστότοποι που έπεσαν θύματα. Στόχος ήταν εκατομμύρια δολάρια από διαφημιστικά έσοδα, τα οποία κλάπηκαν. Τα νέα δεδομένα συνέλεξε η έμπειρη ομάδα του Buzzfeed News έπειτα από μια εις βάθους έρευνα.

Όπως περιγράφεται, οι απατεώνες αγόραζαν εφαρμογές με μεγάλη βάση χρηστών μέσω της εταιρείας-βιτρίνας “We Purchase Apps”. Μέσω αυτής μεταφερόταν η ιδιοκτησία τους σε άλλες εταιρείες-κελύφη, που αναλάμβαναν να τις διαχειρίζονται. Έτσι ανέλυαν την συμπεριφορά των χρηστών και την αλληλεπίδρασή τους με τις εφαρμογές.

Κατά συνέπεια το επόμενο βήμα ήταν αυτά τα δεδομένα να χρησιμοποιηθούν για να προγραμματίσουν ένα δίκτυο από bots. Αυτό θα κατευθυνόταν προς τις εφαρμογές που αγόραζαν, ουσιαστικά παραβιάζοντας τη συμπεριφορά των χρηστών χρησιμοποιώντας τα πραγματικά δεδομένα. Ταυτόχρονα θα ήταν καλυμμένα από τους νόμιμους χρήστες που εξακολουθούν να αλληλεπιδρούν με τις εφαρμογές. Ποιο το αποτέλεσμα; Εκατομμύρια δολάρια διαφημιστικών εσόδων από εταιρείες που πληρώνουν για διαφημίσεις με δίκτυα διαφημίσεων εντός εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διενεργούσε η ίδια η Google. Ευφυέστατο σχέδιο το οποίο βασίζεται στην απόκρυψη της παράνομης κίνησης bot με απλή ματιά δίπλα σε τακτικά δεδομένα χρήστη. Αυτό καθιστούσε πιο δύσκολο για κάθε σύστημα καταπολέμησης να ανιχνεύσει τη διαφημιστική απάτη.

Σύμφωνα με την έκθεση της Google, η εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια είχαν κλαπεί μέσω ψεύτικων απόψεων από τους διαφημιζόμενους. Βέβαια ο αριθμός αυτός μπορεί να αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα της όλης ζημίας από τη διαφημιστική απάτη. Πάντως η ίδια έχει ξεκινήσει την αφαίρεση των εφαρμογών από το Play Store και το ad-network της μετά την ενημέρωσή της.

[via]

Tags:
,