Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone XS Max: ποιο προτιμάς;

Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone XS Max λοιπόν! Δύο μακροχρόνιοι ανταγωνιστές στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Κάθε χρόνο είναι πάντα συναρπαστικό να δούμε πώς τα smartphones τους ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Το Galaxy Note 9 και το iPhone XS Max είναι δύο από τα μεγαλύτερα, πιο ισχυρά και πιο ακριβά mainstream smartphones που έχουμε δει ποτέ.

Ας δούμε μαζί ποιο θεωρείται το καλύτερο smartphone (στα λεφτά τους) σε μια πλήρη σύγκριση Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone XS Max.

Design

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-1-840x472

Όταν πρόκειται για το σχεδιασμό, η Samsung και η Apple βρίσκονται στην κορυφή της κατηγορίας. Το Note 9 και το iPhone XS Max προσφέρουν ελκυστικά σχέδια με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Και τα δύο χρησιμοποιούν ένα σχεδιασμό από γυαλί που συγκρατείται από ένα μεταλλικό σκελετό. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται στο iPhone XS Max, ωστόσο, είναι από ανοξείδωτο χάλυβα ενώ το Note 9 χρησιμοποιεί το πιο συνηθισμένο αλουμίνιο. Και οι δύο δείχνουν εξίσου ανθεκτικές.

Αν και το Note 9 και το XS Max χρησιμοποιούν παρόμοια υλικά, τα αισθάνεσαι πολύ διαφορετικά. Το Note 9 είναι πιο ορθογώνιο και διαθέτει λοξές άκρες, γεγονός που δημιουργεί μια πολύ πιο βιομηχανική εμφάνιση. Το iPhone XS Max διαθέτει πιο κομψή εμφάνιση με στρογγυλεμένες γωνίες και καμπύλες άκρες παντού. Εξαιτίας αυτού το iPhone XS Max φαντάζει πιο άνετο στο χέρι. Το Note 9 είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το XS Max, αλλά αυτή η διαφορά είναι αμελητέα. Καμία συσκευή δεν είναι λειτουργική για χρήση με το ένα χέρι.

Οθόνη

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-7-840x472

Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone XS Max σημαίνει μεγάλες, φωτεινές, ζωντανές οθόνες AMOLED. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι δύο από τις καλύτερες οθόνες smartphone στην αγορά. Και οι δύο έχουν πολύ λεπτά bezels, προσφέροντας θέαση από άκρη σε άκρη. Η Samsung καταφέρνει να το κάνει χωρίς τη χρήση εγκοπής (notch). Πολλοί προτιμούν την οθόνη χωρίς notch του Note 9, αλλά η εγκοπή στο XS Max δεν είναι τόσο ενοχλητική όσο νομίζετε. Εάν είστε λάτρης της Apple, θα την έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Οι οθόνες έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος. Το Note 9 προσφέρει 6,4 ίντσες, ενώ το XS Max 6,5 ίντσες. Η εμφάνιση του Note 9 έχει μεγαλύτερη ανάλυση στα 2,960 x 1,440 σε σχέση με την περίεργη ανάλυση 2,688 x 1,242 του iPhone. Είναι όμως και οι δύο τόσο ευκρινείς, που είναι δύσκολο να εντοπίσουμε διαφορές μεταξύ τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται να έχει η μεγάλη οθόνη στο XS Max, είναι ότι δεν εμφανίζεται περισσότερο περιεχόμενο όπως στο Note 9. Αντ ‘αυτού φαίνεται το ίδιο περιεχόμενο με το κανονικό XS, απλώς μεγαλύτερο. Περιεχόμενο όπως τα mobile games, οι ταινίες και τα βίντεο στο YouTube εξακολουθούν να είναι εκπληκτικά. Όμως η Apple δεν αξιοποιεί πλήρως το μέγεθος της οθόνης του XS Max. Θα ήταν εξαιρετικό αν θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα νέα από το Newsfeed του Facebook ή περισσότερα από μια ιστοσελίδα με μια ματιά. Μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του κειμένου, αλλά η διαφορά στο ορατό περιεχόμενο είναι ελάχιστη. Επίσης λειτουργεί μόνο σε εφαρμογές που την υποστηρίζουν.

Επιδόσεις

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-8-840x472

Το Note 9 και το iPhone XS Max είναι τα καλύτερα smartphones που η κάθε εταιρεία έχει να προσφέρει, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εξαιρετική απόδοση. Το Galaxy Note 9 διαθέτει το ισχυρό Snapdragon 845 της Qualcomm με 6 ή 8 gigabytes μνήμης RAM. Το iPhone XS Max διαθέτει το ιδιόκτητο chipset A12 Bionic της Apple, το πιο ισχυρό της chipset μέχρι σήμερα.

Σε καθημερινή χρήση και οι δύο συσκευές είναι εξαιρετικά γρήγορες και ευέλικτες. Ποτέ δεν έδειξαν κανένα σημάδι επιβράδυνσης σε οποιαδήποτε λειτουργία. Οι εκκινήσεις εφαρμογών, το multitasking, η περιήγηση στο διαδίκτυο και τα παιχνίδια είναι φανταστικά. Παρόλο που το Note 9 ακολουθεί εξαιρετικά καλά το XS Max, πρέπει να ομολογήσω ότι το touch response της Apple εξακολουθεί να μην έχει ανταγωνιστή. Το swiping, το scrolling, το tapping και το ζουμ φαντάζουν πολύ πιο ομαλά και πιο στιγμιαία από οποιοδήποτε τηλέφωνο Android έχουμε δοκιμάσει.

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-9-840x472

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας στο Note 9 και στο XS Max είναι πολύ καλή. Η μπαταρία 3,174mAh του XS Max είναι σημαντικά μικρότερη από την μπαταρία των 4,000mAh του Note 9, αλλά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν μπορεί να μετρηθεί απλά με τις χωρητικότητες της μπαταρίας.

Η Apple δεν ήταν ποτέ γνωστή για τεράστιες μπαταρίες και αυτό εξακολουθεί να υφίσταται. Επίσης ισχυρίζεται ότι το iPhone XS Max διαρκεί 90 λεπτά περισσότερο από το iPhone X του περασμένου έτους. Ενώ δεν μπορώ να επικυρώσω αυτή την αξίωση, το XS Max κράτησε εύκολα μια ολόκληρη μέρα, με περίπου 20% στο τέλος της ημέρας. Στις πιο δύσκολες μέρες, όταν δεν παρακολουθώ πολλά βίντεο ή παιχνίδια στο YouTube, έχω συνήθως τελειώσει με περίπου 50% υπόλοιπο. Και οι δύο μπαταρίες λειτουργούν πολύ καλά και δεν προκαλούν ανησυχία.

Hardware

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-4-840x472

Στην κόντρα Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone XS Max παρατηρούμε παρόμοιες λειτουργίες hardware. Διαθέτουν αδιαβροχοποίηση IP68, διπλά ηχεία και ασύρματη φόρτιση, αλλά το XS Max δεν διαθέτει υποδοχή ακουστικών, επεκτάσιμο χώρο αποθήκευσης και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι ένα χαρακτηριστικό που αφαιρεί η Apple, για να κάνει το FaceID ως την προτιμώμενη μέθοδο βιομετρικής ασφάλειας.

Το FaceID λειτουργεί εξαιρετικά και είναι πολύ αξιόπιστο, ακόμη και σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει πολύ φως. Όσο δεν βρίσκεστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, συνήθως θα λειτουργεί. Πάντως η έλλειψη αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί να θεωρηθεί από πολλούς μειονέκτημα.

Το Galaxy Note 9 έχει τη δική του μέθοδο ξεκλειδώματος προσώπου με Intelligent Scan, που συνδυάζει την τεχνολογία σάρωσης της ίριδας με το face unlock. Το χαρακτηριστικό λειτουργεί και είναι πολύ ασφαλές, αλλά δεν πλησιάζει καν το FaceID σε ταχύτητα και αξιοπιστία.

Galaxy-Note-9-Review-Batch-3-3-of-4-840x560

Το πιο σημαντικό κομμάτι υλικού που διαφοροποιεί το Note 9 από το XS Max είναι το S-Pen. Αυτό είναι χαρακτηριστικό της γραμμής Note από το αρχικό Galaxy Note και μόνο βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Δεν έχω βρει ποτέ το S-Pen ιδιαίτερα χρήσιμο, αλλά είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καταγραφή σημειώσεων και για σχέδια. Φέτος η Samsung πρόσθεσε και λειτουργία Bluetooth στη γραφίδα, καθιστώντας την ως μαγικό ραβδί για παύση και αναπαραγωγή μουσικής ή ενεργοποίηση του κουμπιού λήψης στη φωτογραφική μηχανή.

Camera

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-10-840x472

Το Note 9 και το iPhone XS Max διαθέτουν κάμερες στο πίσω μέρος με δευτερεύον τηλεφακό. Το Note 9 έχει δύο αισθητήρες 12MP. Ο κύριος αισθητήρας διαθέτει ένα μηχανικό διάφραγμα, επιτρέποντας την εναλλαγή μεταξύ f/1.5 και f/2.4 για να αφήσει περισσότερο φωτισμό ή να δημιουργήσει μικρότερο βάθος πεδίου. Ο δεύτερος αισθητήρας είναι σταθερός σε f/2.4. Και οι δύο φακοί διαθέτουν οπτική σταθεροποίηση εικόνας.

Το iPhone XS Max έρχεται επίσης με δύο φακούς 12MP με f/1.8 διάφραγμα στον πρωτεύοντα και f/2.4 στο δευτερεύοντα. Και οι δύο φακοί σταθεροποιούνται οπτικά.

Ο τηλεφακός και για τα δύο smartphones επιτρέπει στο 2X οπτικό ζουμ να προσεγγίσει το θέμα χωρίς απώλεια λεπτομέρειας και δίνει τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών πορτραίτου. Μια νέα προσθήκη στη λειτουργία πορτρέτου στο iPhone φέτος είναι η δυνατότητα προσαρμογής του εφέ bokeh μετά τη λήψη. Αυτό δεν είναι ακριβώς ένα νέο χαρακτηριστικό για το Android, αλλά είναι μια ωραία προσθήκη στο iPhone.

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-Camera-Samples-Note-9-8-1-840x1120

Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone XS Max: πραγματοποιούν εξαιρετικές φωτογραφίες σε portrait mode και συνήθως κάνουν εξαιρετική δουλειά διαχωρισμού του θέματος από το φόντο. Εκεί που το Note 9 υπολείπεται του iPhone είναι στις λήψεις πορτρέτων ανθρώπων. Έχει την τάση να «μαλακώνει» πολύ τις λεπτομέρειες των προσώπων και οι αποχρώσεις του δέρματος ξεθωριάζουν. Το iPhone παρέχει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες και καλύτερη ακρίβεια χρώματος στους τόνους του δέρματος.

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-Camera-Samples-Note-9-4-1-840x630

Το iPhone XS Max και το Galaxy Note 9 μπορούν να τραβήξουν απίστευτες φωτογραφίες και αν θα κοιτούσατε μόνο το ένα ή το άλλο δεν θα είχατε κανένα παράπονο. Μόλις τα βάλετε δίπλα-δίπλα, είναι πολύ εύκολο να εντοπίσετε τις διαφορές. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, το XS Max ξεπερνά το Note 9. Δεν είναι ότι το Note 9 τραβάει κακές φωτογραφίες, είναι ότι το XS Max τραβάει ακόμα καλύτερες! Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού οι εικόνες από το iPhone είναι πολύ πιο εντυπωσιακές με πιο φυσικά χρώματα και περισσότερες λεπτομέρειες στα highlights.

Το iPhone έχει συνολικά καλύτερη δυναμική εμβέλεια, η οποία είναι εύκολα ορατή σε καταστάσεις με υψηλή αντίθεση, όπως μια ηλιόλουστη μέρα. Μπορείτε να δείτε σημαντικά περισσότερες λεπτομέρειες στα highlights και στις σκιές. Αυτό πιθανότατα μπορεί να αποδοθεί στο Smart HDR της Apple, το οποίο στοιβάζει πολλές φωτογραφίες μαζί για να επιτύχει καλύτερη σκιά και λεπτομέρειες. Το iPhone κάνει επίσης πολύ καλύτερη δουλειά με την ισορροπία των χρωμάτων. Το Note 9 τείνει να αποδίδει περισσότερο μια θερμότερη εικόνα ενώ το iPhone διατηρεί μια σχετικά ουδέτερη εμφάνιση.

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-Camera-Samples-Note-9-20-1-840x630

Λογισμικό

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-Apple-iPhone-XS-Max-6-840x472

Με το Note 9 που τρέχει με Android και το iPhone XS Max με iOS, οι εμπειρίες του λογισμικού θα είναι προφανώς πολύ διαφορετικές. Το Note 9 βρίσκεται επί του παρόντος στο Android 8.1 Oreo με Samsung Experience 9.0. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πρόσφατο τηλέφωνο της Samsung τα τελευταία δύο χρόνια, θα το νιώσετε πολύ οικείο. Είναι κάπως «παρδαλό» και αλλάζει πολύ την αισθητική του Android. Όμως δεν παρεμβαίνει στην βασική του λειτουργικότητα. Η Bixby της Samsung έκανε update για το Note 9 για να είναι πιο έξυπνη και πιο ευαίσθητη στο περιεχόμενο. Πάντως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Bixby εξακολουθεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο διαφημίζει η Samsung.

Η κυκλοφορία του iPhone XS Max σημαίνει επίσης μια νέα έκδοση του iOS, το iOS 12. Αισθητικά φαίνεται σχεδόν ταυτόσημη με τις τελευταίες γενιές λογισμικού. Αν και μπορεί να μην φαίνεται πολύ διαφορετική, υπάρχουν αρκετές νέες βελτιώσεις. Στο iOS 12 η ​​Apple έδωσε μεγάλη έμφαση στην απόδοση, καθώς γίνεται ταχύτερο στη φόρτωση εφαρμογών και στο άνοιγμα της κάμερας. Ακόμη και το πληκτρολόγιο εμφανίζεται πιο γρήγορα στην οθόνη.

Η νέα έκδοση φέρνει επίσης γενικότερες βελτιώσεις στο iOS. Μπορείτε να κάνετε FaceTime με ομάδα και να δημιουργήσετε Memojis (ουσιαστικά ένα προσαρμόσιμο Animoji). Τα Notifications προσφέρονται τώρα από εφαρμογή και το iOS εμφανίζει screen-on time. Αυτό σας επιτρέπει να δείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε στο τηλέφωνό σας και μπορεί να αναλύσει τις πληροφορίες ανά εφαρμογή. Φυσικά αυτά τα δύο είναι χαρακτηριστικά που υπάρχουν εδώ και καιρό στο Android.

Αξίζει επίσης να αναφερθούν οι ενημερώσεις λογισμικού και πόσο κακή είναι η Samsung σε αυτές. Χρειάστηκε πάνω από έξι μήνες να εφαρμόσει το Oreo στο Galaxy Note 8. Έχει επίσης μια κακή συνήθεια να κυκλοφορεί νέα τηλέφωνα με παλιές εκδόσεις Android. Όλοι γνωρίζουμε ότι περάσει καιρός μέχρι το Note 9 λάβει την αναβάθμιση του Android Pie. Από την άλλη πλευρά, η αγορά ενός νέου iPhone σημαίνει ότι θα έχετε πάντα πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις λογισμικού αμέσως μετά την κυκλοφορία τους από την Apple.

Προδιαγραφές

Samsung-Galaxy-Note-9-vs-iPhone-XS-Max-specs

Συμπέρασμα

Οι περισσότεροι θα πουν ότι μια σύγκριση Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone XS Max, δηλαδή Android εναντίον Apple, εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις. Οι περισσότεροι ήδη ξέρουν εδώ και πολύ καιρό τι προτιμούν. Ενώ αυτό είναι ως επί το πλείστον αλήθεια, εξαρτάται επίσης από ποιες δυνατότητες εκτιμάτε περισσότερο. Εάν η υποδοχή ακουστικών, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, η επεκτάσιμη αποθήκευση και το S-Pen είναι σημαντικά για εσάς, το Note 9 είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή. Το iPhone δεν διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά δεν με ενοχλεί στην καθημερινή του χρήση. Προτιμώ επίσης τον πιο άνετο, στρογγυλεμένο σχεδιασμό του XS Max, την καλύτερη απόδοση της κάμερας, τις πιο γρήγορες ενημερώσεις και τη λειτουργικότητα του iOS 12. Ακόμη και αν δεν είναι πλούσιο σε λειτουργίες όπως το Android.

Στη συγκεκριμένη σύγκριση, προτιμώ συνολικά το iPhone XS Max. Όχι επειδή είναι αντικειμενικά καλύτερο, αλλά επειδή ικανοποιεί πλήρως αυτό που ψάχνω σε ένα τηλέφωνο. Εσείς ποιο θα επιλέγατε;

[via]