Samsung's 10 interesting facts

10 ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Samsung

Ένας από τους μεγάλους βασιλιάδες του κόσμου των κινητών, η Samsung, έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια αυτοκρατορία κινητών και ηλεκτρονικών. Η ιστορία της όμως αρχίζει πολύ νωρίτερα. Πόσο νωρίτερα; Το 1938 ουσιαστικά! Καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτών των ετών η εταιρεία έχει εξελιχθεί σημαντικά, με καινοτομίες σε αμέτρητους τομείς, πέρα από τα κινητά και τα ηλεκτρονικά.

Η ιστορία της Samsung είναι πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη… σκαμπανεβάσματα. Σε αυτό το άρθρο σκοπεύουμε να διερευνήσουμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα, σχετικά με αυτόν τον κορεατικό γίγαντα. Ξεκινάμε λοιπόν!

 

Η Samsung ήταν προορισμένη για μεγαλεία από την πρώτη μέρα (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε ο ιδρυτής της)

samsung's noodle days

Ο Lee Byung-chul πίστευε ότι η νέα του εταιρεία ήταν η αρχή κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η επιλογή του ονόματος της εταιρείας αντανακλούσε αυτή τη φιλοδοξία. Φτιαγμένο από τις κορεατικές λέξεις “sam” (τρία) και “sung” (αστέρια), το σύμβολο τριών αστέρων (三星) λέγεται ότι αντιπροσωπεύει πολιτισμικά κάτι «μεγάλο, πολυάριθμο και ισχυρό».

Κατά την ίδρυσή της, αυτό ήταν μια πολύ τολμηρή αξίωση από μια εταιρεία που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια εμπορική εταιρεία σαράντα εργαζομένων, που ασχολούνταν με τοπικά καλλιεργούμενα προϊόντα και με τη δημιουργία noodles. Από τότε η Samsung βρήκε σίγουρα το δρόμο της σε κάτι πολύ περισσότερο από απλή βιοτεχνία noodles. Κάτι που μας οδηγεί σε ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός.

 

Η Samsung αποτελείται από περίπου 80 εταιρείες και απασχολεί πάνω από 370.000 άτομα

Burj Khalifa building

Ενώ ορισμένοι από εσάς ίσως γνωρίζετε ήδη αυτό, η Samsung είναι κάτι περισσότερο από έναν κατασκευαστή ηλεκτρονικών και κινητών. Ο όμιλος της Samsung έχει 59 μη εισηγμένες και 19 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, οι οποίες έχουν τις κύριες καταχωρίσεις τους στο χρηματιστήριο της Κορέας. Οι εταιρείες αυτές ποικίλλουν από κατασκευαστικές έως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ναυπήγηση πλοίων, ακόμα και ιατρικές. Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι συνδυασμένες προσπάθειες της εταιρείας απασχολούν περισσότερους από 370.000 ανθρώπους σε 80 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κορέας.

Ένα άλλο γεγονός: το κατασκευαστικό τμήμα της Samsung δημιούργησε το Burj Khalifa (που απεικονίζεται παραπάνω), το οποίο είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

 

Οι ηλεκτρονικές φιλοδοξίες της Samsung άρχισαν το 1970 με μια ασπρόμαυρη τηλεόραση, η κινητή τηλεφωνία άρχισε το 1986 με ένα τηλέφωνο αυτοκινήτου

first samsung tv

Το πρώτο ηλεκτρονικό προϊόν που παράγεται από τη Samsung είναι μια ασπρόμαυρη τηλεόραση το 1970. Η εταιρεία επεκτάθηκε πολύ στις δεκαετίες που ακολούθησαν και το 1986 μπήκε στον χώρο των κινητών, με ένα τηλέφωνο αυτοκινήτου. Ενώ οι πρώτες τηλεοπτικές προσπάθειες της Samsung ήταν αρκετά καλές, το πρώτο τηλέφωνο αυτοκινήτου της εταιρείας είχε μικρή αποδοχή, με αποτέλεσμα να κάνει ελάχιστες πωλήσεις.

 

Από την ίδρυση της Samsung Electronics, το λογότυπο της Samsung έχει αλλάξει μόνο τρεις φορές

samsung logos before 1993

Το λογότυπο της Samsung άλλαξε λίγες φορές πριν από τη δεκαετία του ’70. Μετά παρέμεινε αρκετά σταθερό, αλλάζοντας μόνο τρεις φορές μέχρι το σημερινό λογότυπο, που οριστικοποιήθηκε το 1993. Εάν κάτι δεν είναι χαλασμένο, γιατί να το διορθώσεις;

 

Η Samsung Electronics, όπως την γνωρίζουμε, ξεκίνησε ουσιαστικά το 1993 με μια σημαντική μεταστροφή φιλοσοφίας

Lee Kun-hee

Ενώ η Samsung δραστηριοποιείται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και κινητών εδώ και πολλές δεκαετίες, το 1993 ο πρόεδρος της Samsung, Lee Kun Hee (βλέπε παραπάνω), προώθησε μια νέα φιλοσοφία διαχείρισης που ενθάρρυνε την ποιότητα των προϊόντων ως ένα από τα βασικά της δόγματα. Στην πραγματικότητα ενθάρρυνε το προσωπικό του να «αλλάξει τα πάντα εκτός από την οικογένειά του». Για να προωθήσει περαιτέρω αυτή την ιδέα, το Κέντρο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Samsung δημιούργησε νέα μαθήματα κατάρτισης και ανάπτυξης για να βοηθήσει στην επαγγελματική αυτή ανέλιξη.

Αλλά δεν έγινε πραγματικότητα πριν το 1995…

Το 1995 ο Kun-hee Lee φέρεται να απογοητεύεται από την ποιότητα των προϊόντων του και από την έλλειψη αλλαγής προς αυτήν την κατεύθυνση. Για να κάνει σαφή το στόχο του, δίνει εντολή και μαζεύονται αναρίθμητα τηλέφωνα σε ένα σωρό, ενώνονται με τηλεοράσεις, συσκευές φαξ και άλλα προϊόντα. Ο Lee και το διοικητικό του συμβούλιο προχώρησαν στη συνέχεια στην καταστροφή καθενός από αυτά τα προϊόντα, ακόμη και μέχρι να σπάσουν τις θήκες και τις οθόνες χρησιμοποιώντας βαριοπούλες.

Σύμφωνα με την ιστορία, ο Lee διαβεβαίωσε ότι περίπου 2000 υπάλληλοι το είδαν αυτό. Εκείνη την ημέρα καταστράφηκε υλικό αξίας πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια και τελικά γεννήθηκε μια νέα Samsung. Μετά από αυτό ξεκινά ουσιαστικά η εποχή της «νέας διοίκησης», που σηματοδοτήθηκε από τη γρήγορη ανάπτυξη και την παγκόσμια επιτυχία, κάτι που συνέχισε γίνεται και τις επόμενες δεκαετίες.

Έτσι, εσείς που είστε fans της Samsung, μπορείτε να ευχαριστήσετε τον Lee, το διοικητικό του συμβούλιο και την προθυμία τους να κάνουν ένα μαζικό drop test για τα προϊόντα που απολαμβάνετε σήμερα. Και από εκείνη την ημέρα, έχουν σίγουρα δημιουργήσει μια σειρά από πρωτιές στην ηλεκτρονική βιομηχανία.

 

Το πρώτο τηλέφωνο CDMA

sch-100-phone

Το Samsung SCH-100 κυκλοφόρησε το 1996, καθιστώντας το το πρώτο τηλέφωνο που χρησιμοποιεί τεχνολογία CDMA. Κρίνοντας εκ των υστέρων, το να είσαι ο πρώτος που χρησιμοποίησε ένα πρότυπο που πολλοί θεωρούν περιοριστικό και κατώτερο από το GSM, πιθανότατα δεν είναι και πολύ in σήμερα. Τότε όμως το CDMA ήταν μια νέα τεχνολογία και είχε πραγματικά πλεονεκτήματα έναντι του GSM.

Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πια. Η Samsung όμως εξακολουθεί να αξίζει αναγνώριση για την προθυμία της να δοκιμάσει ένα νέο πρότυπο.

 

Το πρώτο watch phone

Η Samsung ήταν ο πρώτος πρωτοπόρος (το 1999) και ένας από τους μοναδικούς από τότε, που δημιούργησε ένα ρολόι που λειτουργούσε επίσης ως τηλέφωνο. Αυτό ακριβώς ήταν το Samsung SPH-WP10.

Αυτό το μοναδικό watch phone δεν μπορούσε μόνο να πει την ώρα. Mπορούσε επίσης να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι και για 90 λεπτά. Μετά από αυτό άδειαζε η μπαταρία και χρειαζόταν φόρτιση. Η οθόνη ήταν back-lit μονόχρωμη LCD και υπήρχαν φυσικά κουμπιά που περιστρέφονταν γύρω από το μενού. Υπήρχαν ακόμη και φωνητικές εντολές για την κλήση επαφών.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συσκευή δεν είχε εμπορική επιτυχία. Είναι όμως ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι οι μέρες του smart watch της Samsung αρχίζουν πολύ πριν από τη σειρά Gear.

 

Η Samsung ήταν μία από τις πρώτες που δημιούργησε smartphone, πολύ πριν από το Android και το iOS

Samsung first palm

Η Samsung ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες που πραγματικά έβγαζαν επιθετικά και εισήγαγε το πρώτο «PDA τηλέφωνο» με έγχρωμη οθόνη στην αγορά των ΗΠΑ το 2001. Λεγόταν SPH-i300, σχεδιάστηκε για το δίκτυο της Sprint, «έτρεχε» σε Palm OS και είχε όλες τις λειτουργίες ενός κανονικού PDA, με το πρόσθετο πλεονέκτημα της πραγματοποίησης κλήσεων.

Άρα ναι, το SPH-i300 μπορεί βασικά να θεωρηθεί το πρώτο βήμα της εταιρείας να κάνει ένα «smartphone» για την αμερικανική αγορά.

 

Το κόστος μάρκετινγκ για να κρατηθεί αυτό το μεγαθήριο στη ζωή, είναι παραπάνω από συγκλονιστικό

Samsung advertising expenses

Το κλειδί για ένα προϊόν που κερδίζει; Η ποιότητα, σωστά; Σίγουρα βοηθά –και είναι απαραίτητη– αλλά στην πραγματικότητα το μάρκετινγκ είναι συχνά (ίσως) περισσότερο σημαντικό. Μπορεί να έχετε το καλύτερο προϊόν, αλλά αν κανείς δεν μάθει ποτέ γι ‘αυτό, δεν θα έχει σημασία. Για να κρατηθεί στο ενδιαφέρον του κοινού, η Samsung ξοδεύει έναν τόνο χρήματα, πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον!

Για τι ποσά μιλάμε; Το 2013 ήταν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαφήμιση, και το κόστος είναι πιθανώς υψηλότερο (σίγουρα όχι χαμηλότερο). Κι αυτά προστίθενται σε άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανά η εταιρεία στο «γενικό μάρκετινγκ».

 

Συνοψίζοντας

samsung-logo-mwc-2015

Είτε είστε οπαδός της Samsung ή όχι, είναι αρκετά σαφές ότι η εταιρεία έχει ένα ενδιαφέρον παρελθόν. Είχε και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες που την οδήγησαν στο σημείο όπου είναι σήμερα. Τι πιστεύετε ότι είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα για την Samsung από τα παραπάνω; Γνωρίζετε άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα που ξεχάσαμε; Μοιραστείτε τα μαζί μας στέλνοντας ένα μήνυμα ή ένα σχόλιο στη σελίδα μας στο Facebook.

[via]